Zanedbání povinné péče a převoz malého chlapce do ústavní výchovy. Strážníci v Pardubicích otevřeli byt, kde je čekalo nehezké překvapení.

Vše začalo telefonátem na linku 156. Pozorná žena si všimla malého plačícího chlapce, který z okna ve druhém patře volal maminku. Když dorazila hlídka strážníků, chlapec se 
na chvíli rozpovídal.

„Strážníkům řekl, že je doma sám, plakal a stále se dožadoval maminky. Pak se ale zřejmě něčeho zalekl, zalezl a okno zavřel," sdělila mluvčí pardubické městské policie Lenka Uskobová.

KLIČ POD ROHOŽKOU

Muži zákona proto vstoupili do domu a nalezli dveře daného bytu. Za nimi se ale ozýval pouze štěkot psa. Na místo byla přivolána hlídka státní policie a asistentka prevence kriminality. Ta 
z rozhovoru s Oddělením sociálně – právní ochrany dětí (OSPOD) zjistila, že úřad již s rodinou řeší podezření na zanedbání péče.

„Od sousedů se zase muži zákona dozvěděli, že v bytě bydlí žena s dětmi, které jsou mladší patnácti let. Jejich matku měl soused vidět naposledy před dvěma dny. Strážníkům se zatím podařilo přes dveře navázat další hovor s malým chlapcem," dodala Lenka Uskobová.

Strážníkům se podařilo pod rohožkou nalézt klíč od bytu, který si tam nechává starší sourozenec a mohli tedy společně s policisty vstoupit do bytu.

DÍTĚ, PES A ŠPÍNA

„Nacházelo se zde pouze mladší z dětí spolu se psem. Z bytu se šířil silný zápach, byl zde značný nepořádek, psí výkaly, zbytky nedopalků, jídla a hromada špinavých věcí. Elektřina tu byla odpojena. Sociálním pracovníkem bylo rozhodnuto o převozu dítěte do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Pes byl strážníky odchycen a převezen do městského útulku. Policie byt uzamkla a klíče si převzala. Na dveřích bytu zanechali muži zákona vzkaz pro druhého syna," popsala Lenka Uskobová.

DĚTI MATCE ODEBRALI

Tím ale vše neskončilo. Muži zákona požádali o pomoc také sousedy, protože matka ani sourozenec vysvobozeného chlapečka se na místo nedostavili.
Strážníci se pro jistotu 
ve večerních hodinách do domu opět vrátili.

„Přímo před domem se jim podařilo nalézt matku obou dětí. Ta hlídce tvrdila, že druhý syn je u kamaráda. Strážníci proto znovu kontaktovali pracovníky OSPOD. Ti je požádali, aby chlapce zajistili do jejich příjezdu. Za doprovodu sociálních pracovníků byl pak i druhý chlapec převezen do zařízení, které poskytuje dětem okamžitou pomoc," poznamenala mluvčí strážníků Lenka Uskobová.

Matku obou dětí v současné době čeká vysvětlování nejen úředníkům OSPODu, ale také na policii.