Začalo to už na nádraží, kdy se hradečtí fanoušci prodrali policejním kordonem a vygradovalo před pardubickou ČEZ Arenou zákrokem těžkooděnců. Příchod hradeckých fanoušků provázelo halekání zakuklených pardubických chuligánů, kteří prostor před hokejovým stánkem proměnili v jeden velký ohňostroj. Vzájemné provokace přes ploty a policejní těžkooděnce se nakonec zvrhy v potyčku.

Nejdříve fanoušci mezi sebou, poté zasáhli těžkooděnci. Ti nejdříve vytlačili hradecké fanoušky od vstupu a vzápětí začali řádit mezi pardubickými příznivci. Na zemi v poutech skončili dva příznivci Hradce, dva příznivci Pardubic. Někde v této mele přilétla mezi hradecké fanoušky do tváře jedné dívky světlice. Kdo ji hodil neviděla. Zranění naštěstí nebylo vážné, pardubičtí strážníci poskytli první pomoc a sáček ledu.

Začátek derby v takto bouřlivé atmosféře Pardubice ještě nepamatují.

Nejkritičtější moment začal ještě před samotným zápasem. Asi tři ne právě nejstřízlivější hradečtí fanoušci se dostali k hrazení oddělující je od pardubických. S plotem začali lomcovat a z pardubické strany přiletěla rána. Ve chvíli, kdy se hradečtí pustili i do pořadatelů, zasáhla policie.

Po celou dobu utkání pak těžkooděnci řadu drobných potyček. "Zadrženo bylo přitom sedm osob. Ve všech případech pro narušení veřejného pořádku nebo výtržnictví," uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová. Počet zadržených dokonce věrně kopíroval výsledek zápasu - pět pardubických, dva hradečtí. Většinu konfliktů se ale policistům podařilo utnout hned v počátku. K ošetření do nemocnice tak nakonec putoval jeden z hradeckých příznivců, který dostal notnou dávku slzotvorného spreje do obličeje.