Jak vyšlo najevo, oznámení na telefonní linku 158 bylo odlišné od toho, co v průběhu prověřování vyšlo najevo.

„Žena oznámila, že u jejích dveří někdo zazvonil, pootevřela a proti ní stál cizí kluk s pistolkou namířenou směrem do jejího bytu. Chlapec zmáčkl spoušť a od té chvíle ji bolelo oko tak, že musela vyhledat lékaře," konstatovala mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Jenže to byly pouze počáteční informace. Kdo byl tím střelcem, na to se pardubičtí kriminalisté samozřejmě snažili přijít. Jenže pátrání po pachateli je zavedlo k samotné ženě.

„Ve chvíli, kdy vyšetřovatelé navštívili její byt, zahlédli v pokoji několik na první pohled stejných kuliček, jakou ženě v nemocnici lékaři z oka vyjmuli. Kriminalistka se zeptala, kde se vzaly, zda nemá takovou 'zbraň' doma. Následovala kladná odpověď. Žena jim přinesla dvě pistole," popsala Eva Maturová.

Ukázalo se, že na ženu nikdo cizí nevystřelil. Dotyčná si zranění způsobila sama neopatrnou manipulací s plynovou pistolí. Vzhledem k tomu také vyšetřování skončilo a případ byl odložen.
Takové vymyšlené případy nejsou výjimečné.

„Lidé, možná z obavy, že se jim jejich okolí, třeba i samotní policisté, budou smát, si děj poupraví. Každý, kdo vědomě uvádí nepravdivé údaje, třeba o prohře tržby v automatech, kterou maskují neexistující loupeží, by si měl uvědomit, že kriminalisté tak zbytečně hledají stopy, které je samozřejmě nedovedou k pachateli, ale k nim samotným. Možná o to hůře se pak tito oznamovatelé před policisty cítí, než kdyby na začátku řekli, jak se vše opravdu stalo," upozornila případné fantasty před vymýšlením podobných pohádek Eva Maturová.