Jelikož svátek spadá na konec týdne, většina lidí se za svými blízkými na hřbitovy vydá již po pracovní době. Je tedy pravděpodobné, že se v okolí hřbitovů bude zvyšovat hustota provozu.
A to nejen co se týče silničního, ale také různých zlodějíčků.

Nenechávejte 
v autě cenné věci

Starším lidem východočeští policisté doporučují zvážit svůj momentální zdravotní stav a reálné možnosti.
„Není ostuda požádat svoji dceru či syna nebo vnuka, aby je odvezl. Pokud řídí pouze výjimečně nebo se běžně vydávají jen na kratší vzdálenosti, je pohodlnější a mnohem bezpečnější strávit objíždění hřbitovů na místě spolujezdce," uvedla tisková mluvčí královéhradeckých krajských policistů Iva Kormošová.

Přítomnost někoho z blízkých radí policisté i na samotném hřbitově. „Zloději si totiž často vyhlédnou samotnou starší osobu, které v nestřežené chvíli, například když zalévá či čistí hrob, seberou odložené věci," uvedla mluvčí hradeckých strážců zákona Anna Pešavová.

Dodala, že lidé by si před návštěvou místa posledního odpočinku svých blízkých měli také rozmyslet, co vše si s sebou na hřbitov vezmou. „Měli by si vzít jen to nejpotřebnější. Neměli by s sebou nosit například větší finanční obnos. Stává se také, že lidé si s sebou v peněžence nosí platební kartu  s napsaným kódem. I na to si musí dát lidé pozor," uvedla Pešavová.

Cennosti by neměli lidé nechávat ani v autě. Na bezpečnost a plynulost silničního provozu budou ve zvýšené míře dohlížet policisté dopravní a pořádkové služby v celých východních Čechách. Policisté a strážníci městské policie budou také bdít nad veřejným pořádkem a ochranou majetku občanů. Každý rok se 
bohužel najde spousta vandalů, kteří si krátí dlouhou chvíli tím, že ničí nebo kradou ozdoby na hřbitovech a jejich okolí.

Stejně tak se do hledáčku nenechavců v těchto dnech dostanou zaparkovaná vozidla poblíž pietních míst, kde osádky vozů mohou v autech  zanechat různé cennosti, které se tak stanou neodolatelným lákadlem pro zloděje.

„Lidé by neměli zapomínat na pravidlo, že auto není trezor. Obzvláště by na to měli pamatovat právě v tak exponované době, jaká je v období Dušiček," řekl tiskový mluvčí pardubických krajských policistů Jozef Bocán.

Dodal, že policisté radí, aby si návštěvníci hřbitova před odchodem od vozidla pořádně zkontrolovali, zda svůj vůz skutečně řádně zabezpečili.
„Lidé jsou totiž při  příležitosti tohoto svátku rozrušeni a mohou auto ponechat nezamčené. Tím zlodějům ulehčují práci," doplnila jeho slova mluvčí Pešavová.