Ještě před minutou sepisovali na služebně úřední záznam k chycenému řidiči s pervitinem, teď se ženou na plný plyn přes město.

Je středa 18. května, 17:01 hodin a první dvojice policistů právě míří do ulice Ke Kamenci, kde došlo k zatím nejtěžšímu letošnímu zločinu v Pardubicích. V krejčovství došlo k loupežnému přepadení, při kterém byla
v krámku vážně pobodána 55letá žena. To se ale policisté Pavel J. a Pavel H. dozvědí až cestou na místo. Podívejte se teď s Deníkem na celý zákrok jejich očima.

RYCHLE K MÍSTU

„Ještě za jízdy nám došla vysílačkou informace, že svědek viděl pachatele od krve utíkat směrem k ulici U Kamenné vily. Změnili jsme proto mírně směr a jeli tam," popisuje řidič Pavel J.
„V popisu ve vysílačce ale operační uvedl, že pachatel je od krve, takže něco zlého jsme už vytušili," doplňuje Pavel H.

Jejich auto projelo ulicí Bulharská až ke Kamenné vile, tam se zeptali postávajících lidí. Ti poslali policisty dál k Chrudimce.

„Zastavili jsme až u řeky. Z levé strany přicházela žena, která řekla, že cestou nikoho nepotkala. Vystoupili jsme z auta a rozeběhli se pod mosty proti proudu řeky k lávce Pod Vinicí," upřesňují policisté.

Jen podběhli železniční a silniční most a zahlédli „svého" člověka. „Asi sto metrů před námi byl muž oblečený podle popisu, který nám udali svědci. Hlavně díky jejich pohotovosti jsme přesně věděli kudy kam a i jim za to patří poděkování," míní Pavel H.
Podezřelý muž šel v té chvíli volným krokem a ani se neohlížel. Policisté jej záhy doběhli.

Dosavadní ticho prořízly výzvy: „Policie! Jménem zákona! Na zem! Kleknout! Ruce za záda!".

„Uposlechl téměř bez váhání, choval se klidně, nekladl odpor," přibližuje Pavel H. zadržení 27letého mladíka, který před pár minutami bodl ženu do krku.

Když jej policisté poutali a prohledali kvůli možné ukryté zbrani, ptali se jej, proč je od krve. „Odpověděl nám klidným hlasem, že to už stejně víme," říká Pavel J.

ZADRŽEN DO 10 MINUT

Spoutaného muže policisté odvedli k vozu a přivolali sanitku. „Byl od krve, ale až od zdravotníků jsme se dozvěděli, že ta krev není jeho," dodávají pardubičtí policisté.

Celý dosavadní příběh se přitom odehrál za méně než deset minut.

V rukou pardubických policistů Pavla J. a Pavla H. skončil 27letý muž, který ve středu 18. května vážně zranil 55letou ženu v krejčovství. Podle vyšetřovatelů i soudce, který mladého pachatele poslal do vazby, šlo spíš o chladnokrevný pokus vraždy.
Muž bez varování bodl ženu do krku nožem a ta jen díky šťastné náhodě a své statečnosti útok přežila.

Díky pohotovým svědkům pak policisté věděli, kterým směrem podezřelý utíká a jak přibližně vypadá.

Že zadrželi možného vraha, ale policisté zjistili až posléze, když jej přivezli zpět na místo činu.

„Až tam se k nám dostal úplně celý příběh toho, co měl ten člověk před malou chvílí spáchat," říká Pavel H.

„S rizikem, že u sebe má zbraň, jsme museli počítat. Toto nebezpečí máme na paměti vždy, ale jsme na to cvičení," dodává Pavel J.

Oba policisté Pohotovostně eskortního oddělení se shodují, že tento muž je zatím pachatelem toho nejvážnějšího zločinu, kterého kdy sami zadrželi.

„Dostali jsme už i poděkování od nadřízených, ale je to pro nás především pocit z dobře vykonané práce. Především proto, že kdyby se pachatele nepodařilo dopadnout přímo po činu, tak by jeho následné dohledávání bylo značně obtížnější," uzavírá Pavel J.