Pardubická policie si došlápla na partu podvodníků, kteří se zaměřili na okrádání seniorů. Jak jsme již 15. září informovali, pardubický okresní soud poslal do vazby 25letého Martina B. z Pardubic, který byl jednou z hlavních postav celého příběhu. Ač podmínečně odsouzen, obíral vybrané oběti dál a to i poté, co mu za to policisté předali obvinění. Martin B. z celé skupiny jako jediný skončil ve vazební věznici. Jeho další kumpáni ve věku 23, 25 a 30 let jsou stále na svobodě. Podle policistů se celá tahle parta specializovala na naprosto bezcité okrádání seniorů.

Ilustrační foto.
Šmejda nabízejícího "energie" poslal soud do vazby


"Poškození byli ve věku osmdesáti a dokonce i více než devadesáti let. Výjimkou nebyl ani 64letý muž, kterého obvinění okradli dokonce několikrát," podotýká mluvčí pardubické policie Markéta Janovská.

Čtveřice obviněných se samostatně a v některých případech společně, pod podvodnými záminkami dostávala do bytů seniorů a ty následně okrádala o různé finanční částky.

"Princip jejich podvodného jednání spočíval v tom, že obvinění se vydávali za obchodní zástupce energetické společnosti a seniorům nabízeli revizi smluv či požadovali zaplacení neexistujícího dluhu. Pro některé obviněné nebylo těžké se za tyto obchodní zástupce vydávat, neboť v minulosti pro různé společnosti nabízející energie opravdu pracovali a za nynější oběti si vybírali právě své bývalé klienty," uvedla Janovská. To byl právě případ vazebně stíhaného Martina B., který v minulosti jako pracovník energetické společnosti pracoval. Právě z těchto dob si dotyčný natipoval zvlášť bezbranné seniory u kterých měl jistotu, že bydlí sami či jsou snadno ovlinitelní.

"Mladí muži se poté snažili působit důvěryhodně a poté měli seniorům v jejich obydlích z různých míst krást peníze. Jednalo se o částky od stovek do tisíců korun. V jednom z případů byla poškozenému odcizena i platební karta s PIN kódem a během pěti dnů stihl obviněný způsobit škodu za téměř 120 000 korun. V dalším případě měli obvinění požadovat zaplacení neexistujícího dluhu v částce 400 000 korun, kdy poškozený muž šel do banky, vybral veškerou svoji ušetřenou hotovost a podvodníkům jí předal. Celkem vyčíslená škoda se tak pohybuje v řádech statisíců korun," uvádí Markéta Janovská. Obviněným za jejich skutky hrozí tresty v rozmezí dvou až pěti let za mřížemi.

Zároveň ale policisté upozorňují, že v žádném případě nemusí jít o poslední takovou smečku. "Důrazně proto doporučujeme seniorům, aby nepouštěli nikoho cizího do svého bytu či domu a už vůbec aby nikomu nepředávali žádné finanční částky v hotovosti. Stejně tak prosíme příbuzné seniorů, aby jim zásady komunikace s cizími lidmi opět připomněli," dodává Markéta Janovská.