Podvodníci vydávající se za hluchoněmé obchází s tímto „dokumentem“ republiku už dlouhá léta, a stále se jim kupodivu daří z lidí vymámit nějaké peníze. 

PŘÍJEZD POLICIE JE ZÁZRAČNĚ UZDRAVÍ
„Na předložený papír budou žádat napsat vaše jméno, poštovní směrovací číslo, město a částku, kterou jim věnujete. Na jakýkoliv váš dotaz dotyční nereagují, protože předstírají, že neslyší. Jakmile se ale objeví policejní hlídka, prokáží se jako zdatní sportovci, případně jim velmi rychle začnou fungovat smysly,“ popisuje jejich praktiky mluvčí pardubické městské policie Lucie Klementová.

PODVOD
Regionální certifikát pro neslyšící a tělesně postižené lidi a chudé děti, chceme otevřít mezinárodní centrum. Děkujeme.

Pro příklad nemusela chodit daleko. Jen za poslední měsíc tyto podvodníky strážníci naháněli několikrát. Jednoho z takových dokonce zadrželi. Šlo o sedmnáctiletého cizince, kterého předali kolegům ze státní policie.

„Podvodníci se nejčastěji vyskytují na parkovištích u supermarketů a obchodních center a v samotném centru města. Většinou jde o organizovanou skupinu, kdy řidič se svým spolujezdcem hlídá a jeden až dvě osoby předstírají neslyšící a žádají od kolemjdoucích peníze. V žádném případě ale nic nedávejte a ihned volejte na místo policisty,“ upozorňují pardubičtí strážníci.