Strkanice kvůli lístkům, krádeže a pokus o vyprovokování šarvátek. I tak se v Pardubicích prezentovali někteří „fanoušci“ brněnské Komety.
Vůbec poprvé v sezoně se kvůli hrozícím potížím v Pardubicích uplatnila policie i rozsáhlejší bezpečnostní opatření. Brňany na cestě vlakem doprovázely policejní pořádkové jednotky. Zvýšený dozor pak platil i v samotné pardubické ČEZ Areně.

Brňané po své Kometě touží tak moc, že hojně nakupovali lístky i mimo vyhrazený sektor hostí. Snad největší třecí plochou pondělního večera ale byl fakt, že si asi čtyřicet „komeťáků“ zakoupilo lístky do sektoru 101, což je ale proslulá Jižní tribuna a tradiční základna fanklubu domácích Pardubic. Pochopitelně se jim ale v červenobílém pekle v modrých barvách příliš stát nechtělo…

Pro brněnský fanklub bylo vyčleněno 250 míst v kotli hostí. Nastala tak situace, kdy se do tohoto prostoru cpal zhruba dvojnásobný počet fanoušků. Těm nakonec pořadatelé vstup povolili. Jenže tím problémy s fanoušky Komety v pardubické ČEZ Areně zdaleka neskončily. Někteří špatně krotili agresivitu živenou alkoholem.

Spíš drobné incidenty

Obavy z toho, že vystupňované emoce hokejového finále se projeví i v hledišti, se v Pardubicích naplnily jen částečně. Napětí pracuje i mezi některými fandy, a tak došlo na drobné, ale naštěstí ojedinělé incidenty.

Hned při příjezdu museli pořadatelé řešit nedisciplinovanost brněnských fanoušků, kteří se za každou cenu tlačili do sektoru hostí, do něhož však neměli vstupenky. Valná část z nich si totiž nakoupila lístky přes internet, ale porušili přitom nepsaný zákon. Vstupenky totiž zakoupili do pardubického kotle, kde se cítili poněkud v menšině. Pořadatelé jim nakonec do brněnského sektoru vstup povolil. Někteří brněnští příznivci pak ale sami odcházeli, protože na ledovou plochu ani neviděli.

Hlavně ten alkohol

Daleko větší problém pak ale představoval alkohol. Kvůli nadměrné podnapilosti se do ČEZ Areny nedostalo patnáct fanoušků. Dalších šest jich bylo vykázáno v době zápasu. Osm fanoušků pak strážníci řešili kvůli přestupkům proti veřejnému pořádku.

„Šlo vesměs o agresivní jedince, kteří svým chováním opakovaně narušovali řádný průběh sportovního utkání. Bohužel v těchto případech sehrál také významnou roli alkohol,“ uvedl pro Deník velitel opatření městské policie Radek Vančura.

Záminkou pro výstupy prvního „rádoby ultras  Komeťáka“, který nedobrovolně opustil hokejové utkání po první třetině, se stalo napadání fotografa Deníku za to, že si vůbec dovolil pořizovat snímky fandících Brňáků.

Další problém nastal ale o druhé pauze, kdy se skupina opilých brněnských fanoušků začala sápat po neméně opilém fanouškovi v dresu Pardubic. Počínající potyčku ale vzápětí vyřešil rychlý zásah strážníků, kteří ty nejproblémovější jedince vyprovodili ze dveří ČEZ Areny. K obdobnému případu v opačném podání došlo při úterním zápase. To se zase do kotle brněnských snažil proniknout notně opilý fanoušek Pardubic. Ten se ale zvládl dostat s policejním doprovodem pouze na záchytnou stanici.

Zmizela peněženka

Kolem fanoušků Komety se poslední dobou také množí případy krádeží. Vyloženě trapnou ostudu si uřízli už doma po vítězném návratu svých hokejistů z Plzně, kdy se Jiřímu Vašíčkovi krátce po vystoupení z autobusu a přivítání s fanoušky ztratila celá odložená taška včetně peněženky a snubního prstenu. Jako špatný vtip proto vypadá v tomto světle případ z pondělního zápasu, kdy se jedna z brněnských fanynek s pláčem svěřila, že jí cestou se zájezdem někdo ukradl z peněženky dva  tisíce korun.

Naštěstí exces několika opilých výtržníků je nicotný proti atmosféře, kterou fanoušci obou týmů v hale vytvářejí.