Podle obžaloby byl muž ochoten za tento zločin zaplatit 600 tisíc korun.  Luboš Linhart svou vinu od začátku odmítal. Rozsudek zatím není pravomocný, protože obžalovaný i státní zástupkyně, která pro něj požadovala patnáct let odnětí svobody,  se k němu zatím nevyjádřili.

Ženu by prý nikdo nepostrádal

Podle obžaloby muž dojednával vraždu  letos v únoru a březnu, a chtěl se jí zbavit do začátku dubna, kdy se měli soudit o to, kdo z nich dostane do péče malou dceru. Žena pocházející z Kuby žila v Praze a živila se jako tanečnice,  muž byl s holčičkou na mateřské dovolené.  Matku obviňoval, že se o dítě nestará, že  v době. kdy bylo u ní, skončilo v nemocnici, a naznačoval také, že žena se ve skutečnosti živí prostitucí.

Luboš Linhart podle obžaloby objednal vraždu u Roberta K., který ale vše ohlásil policii a na její pokyn spolu s dalšími muži předstíral, že čin skutečně připravují, dokonce si od něj vzali zálohu ve výši 100 tisíc korun. Rozhovor s podnikatelem, v němž hovoří o způsobu placení i zárukách, že žena skutečně zmizí, Robert K. nahrál, zvukový záznam zazněl i u soudu. „Prvních dvě stě bude nejdřív po týdnu, kdy ona zmizí, nebo bych ti musel říct: Dones mi její ruku. Já chci mít jistotu, že je pryč, nic jiného," řekl v nahrávce obžalovaný.

Muž na nahrávce, která se stala rozhodujícím důkazem, také podotkl,  že  žena je cizinka, a když se ztratí, nikdo ji nebude postrádat. Její advokátce chtěl poslat SMS zprávu, v níž by se s ní žena jako by rozloučila .
Jeden ze svědků také policistům řekl, že obětí vraždy se měl stát i nezletilý družčin  syn.  K soudu se však ani po druhém předvolání nedostavil, namísto toho poslal předsedovi senátu pohlednici s omluvou z Barcelony.
Luboš Linhart vše popřel, u zmínky o plánování vraždy malého chlapce se rozplakal. Prohlásil, že ho muži do celé záležitosti natlačili, aby ho mohli vydírat. „Nikdy jsem nechtěl nikomu vzít život," řekl ve své závěrečné řeči. Jeho obhájce žádal, aby ho soudci zprostili obžaloby.

Podle psychologického posudku je obžalovaný na dceru silně fixován, zatímco k bývalé přítelkyni má „nepřátelský vztah bez úcty a respektu". Jeho čin je důsledkem extrémně nezvládnutého rodičovského sporu, uvedla psycholožka.

Družčina syna 
zabít nezamýšlel

Soud muže uznal vinným z přípravy zvlášť závažného zločinu, oproti obžalobě ho ovšem potrestal pouze za plánování vraždy bývalé přítelkyně. Podle senátu se příprava vraždy chlapce neprokázala. „Jediné svědectví o plánování vraždy syna nestačí k tomu, aby vedlo k odsouzení," řekl předseda senátu.

Obžalovanému hrozilo 15 až 20 let vězení, po vypuštění plánování vraždy chlapce  se trestní sazba snížila na 12 až 20 let. Soud ale rozhodl u uložení výrazně nižšího trestu a v mírnějším typu věznice. Soudci přihlédli k tomu, že oběť nebyla bezprostředně  ohrožena,  obžalovaný žil řádným životem a šlo o exces způsobený problémy s bývalou družkou. „Nápravy obžalovaného je možné dosáhnout i uložením mírnějšího trestu," řekl  předseda senátu.