„Devětadvacetiletá žena se snažila pomoct své stejně staré kamarádce, která ji prostřednictvím komunikace přes internet žádala, jestli by ji neposlala bankovním převodem částku čtyřicet korun. Vzhledem k tomu, že v tu dobu probíhala odstávka bankovních transakcí, převod požadované finanční hotovosti se neuskutečnil," popsala nevinný začátek mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Stejná žádost

Jenže tady začaly věci nabírat špatný směr. Netrvalo to dlouho a stejná žádost ze stejného profilu byla totožné adresátce zaslána znovu. „Žena v domnění, že pomoc potřebuje opravdu její kamarádka, jí chtěla vyhovět a zaslala jí na její žádost přístupový kód, na základě kterého by byl proveden převod peněz. S tím poškozená souhlasila a poté jí přes sociální síť odeslala další kódy. Po pár minutách už ale věděla, že se stala obětí podvodu," nastínila další dění Eva Maturová.

Z bankovního účtu totiž nebylo odepsáno čtyřicet slibovaných korun, ale více než padesát dva tisíc korun.
Peníze navíc nebyly zaslány na účet žadatelky, ale na úplně jinou společnost provozující internetový prodej.

Jaký hrozí trest?

„V tuto chvíli není zřejmé, s kým podvedená žena opravdu komunikovala. Na internetový profil kamarádky se mohl dostat prakticky kdokoliv, komu se podařilo získat její heslo. Prověřování případu je na počátku. Ve věci prozatím nebyly zahájeny ani úkony v trestním řízení, což ale neznamená, že se touto záležitostí policisté nezabývají. Za trestný čin podvodu tady hrozí pětileté odnětí svobody," dodala Eva Maturová.