Strážníci za nimi chodí „až domů" pod mosty, na nádraží, do tiskáren.

Osob bez přístřeší je podle odhadu strážníků ve městě asi sedmdesát. „Přesný počet se určit nedá, přicházejí a odcházejí," konstatují strážníci, kteří při noční směně objíždějí ta místa, co znají.

Staří známí

Těch je po Pardubicích docela dost. Jedno z tradičních míst je například pod mostem přes Chrudimku. Za skautským centrem Vinice přebývá hned několik osob. Kolem horkovodního potrubí a výměníkové stanice je malý přístřešek obklopený harampádím.

Obyvatelé jsou strážníkům známí, kontrola dokladů je spíš rutinní záležitostí. Další spí přímo pod mostními pilíři na břehu řeky. „Zima? Ne, už jsme zvyklí," odpovídají bezdomovci na otázku, jestli jim zde není chladno. Ti, kteří nocují pod mostem u nemocnice, jsou ale „staří známí".

„Je ovšem pravdou, že na tomto místě jich už také pár zemřelo," dodávají strážníci.

Na nic nesahat

Další takové doupě představují bývalé tiskárny ve Smilově ulici. I sem hlídky při noční kontrole míří za kontrolou totožnosti. Poměrně rozsáhlý objekt je sídlem bezdomovců, ale i narkomanů. V nejvyšším patře narážíme na chemikálie, plata léků, injekční stříkačky. Doupě je opuštěné, ale evidentně obydlené. Pravidlem tady je raději na nic nesahat. Mezi věcmi se na zemi válí také velký nůž.

„Tohle je další nebezpečí, které tu je pro neznalého člověka. Nože nebo někde i sekera je v každém takovém doupěti. Je potřeba s tím počítat, protože v téhle komunitě není problém někoho bodnout kvůli krabici vína. Člověk, který by na takové místo zabloudil, by se mohl připlést do cesty někomu, kdo má zrovna absťák, je opilý a nemá zábrany tohle použít. Mezi těmito lidmi už se vraždilo pro ledasco, třeba i jen pro pár stovek jako v posledním případě na pardubickém nákladním nádraží," upozorňují strážníci nad kuchyňským nožem s dvaceticentimetrovou čepelí.

Tradiční skrýš

Další zastávkou jsou také břehy Labe. I tady se nocuje. Dlouhá léta tradiční skrýš pod mostem za zdymadlem směrem na Cihelnu je teď prázdná. Při údržbě se totiž odtud vyhrnul celý pelech. O pár metrů dál ale s pomocí termovizní kamery strážníci kontrolují stan ukrytý v lese.

„Víme, že tam je a díky termokameře poznáme, jestli je stan prázdný nebo ne. Pokud je zahřátý, vidíme to a jdeme obyvatele zkontrolovat," vysvětlují výhody technické pomůcky.

Důvod ke kontrolám totožnosti není jen zběžné zjištění zdravotního stavu a kde je kdo. V této komunitě jsou sice většinou místní „staří známí", ale místa jejich pobytu se někdy mění a čas od času se mezi nimi skrývá i někdo, kdo je hledán policií…