„Nejmenovaná pardubická cestovní agentura měla přes internet nabízet levné letenky, na což zareagovalo několik desítek lidí z různých koutů republiky," uvedla pardubická policejní mluvčí Eva Maturová.

Působil prý solidně

Provozovatel agentury nabízel letenky například do Bangkoku, na Bali, do Cancúnu či Los Angeles v ceně od 20 tisíc do 70 tisíc korun. Podle mluvčí jeho jednání zpočátku působilo solidním dojmem. Muž prý slíbit zprostředkování letenek do konkrétní lokality na požadovaný termín a jejich rezervaci, a aby rezervace nepropadla, chtěl od objednatelů peníze, což je podle mluvčí běžná praxe každé cestovní kanceláře i agentury.

„Spousta jeho klientů si rezervaci ověřila u konkrétní letecké společnosti, se kterou měli letět, a tam dostali odpověď, že na jejich jméno skutečně je sjednaná rezervace," sdělila mluvčí. Lidé proto neváhali a zprostředkovateli peníze za letenky uhradili.
Muž však jejich peníze neposlal letecké společnosti, ale nechal si je a rezervace klientům propadla. Lidé tak ze dne na den přišli o peníze i vidinu nezapomenutelné dovolené.

„Celková škoda dosahuje téměř 870 tisíc korun. Není vyloučeno, že podvedených může být i více s tím, že někteří jeho klienti oznámení na policii neučinili," upozornila Eva Maturová.

Muži hrozí vězení

Případ vyšetřují kriminalisté z oddělení pardubické hospodářské kriminality. Provozovatel agentury byl obviněn z trestného činu podvodu, za který mu v případě prokázání viny hrozí až osmileté vězení.
Podobný případ řeší také brněnští kriminalisté. Ti na konci července oznámili, že stíhají jednačtyřicetiletého jednatele jedné cestovní kanceláře z Brna za podvody s letenkami do luxusních destinací. Muž podle spisu nabídl, že sežene přes 70 letenek za velmi výhodnou cenu, vzal si zálohu od zájemců a více se neozval. Škoda se odhaduje na více než milion korun.