Případ se stal loni v únoru v Pardubickém kraji. Žena, která vychovávala tři děti s mužem, který na ni žárlil a často ji kvůli tomu bil, otěhotněla a rozhodla se, že další dítě s druhem nechce. Těhotenství se ji podařilo utajit. Když na ni v noci přišly porodní bolesti, byla pod vlivem alkoholu. Odešla na zahradu, kde porodila donošené dítě.

Podle obžaloby si matka neověřila, zda je dítě živé, a nepostarala se o ně. Nechala je ležet na trávě, pak je zabalila do černé blůzy a ukryla do krabice na terase domu. Tam je později objevila její nejstarší dcera a napsala o tom na facebooku své kamarádce. Žena pak dítě dala do tašky a odnesla do roury pod mostkem. Tam je objevila policie.

Znalci uvedli, že dítě bylo schopné života. V zimě a bez pomoci však zemřelo na udušení způsobené nedostatkem vzduchu. Na smrti dítěte se podle lékařů velkou měrou podílel alkohol, jehož mělo v krvi 2,38 promile.

„Tohle všechno se stalo, protože mě přítel týral… Nechtěla jsem s ním mít už žádné děti," řekla žena. Pak líčila, jak na ni její druh žárlil, bil ji a pronásledoval tak, že si nedovolila jít k lékaři nebo přivolat sanitku.

„Není to ani partner roku, ani muž roku," konstatovala státní zástupkyně Lucie Žabková. Připomněla však, že podle znalců obžalovaná není typická týraná žena. Dokázala se o sebe postarat a násilí mezi partnery bylo spíše oboustranné. Žalobkyně navrhla soudu, aby ženu za vraždu novorozence potrestal patnáctiletým vězením.

„Obhajoba se zásadně neztotožňuje se závěry obžaloby," prohlásila obhájkyně obžalované. Podle ní nebylo možné zjistit, zda dítě bylo živé a životaschopné a co vedlo k jeho smrti. „Navrhuji, aby obžalovaná byla zproštěna," uvedla advokátka.

„Ve svém životě jsem si opravdu prošla peklem," řekla obžalovaná s pláčem a zopakovala, že dítěti neublížila.

Krajský soud se však přiklonil k návrhu státní zástupkyně. „Jít rodit v takovém počasí a v takovou hodinu na zahradu může skončit jediným způsobem: že dítě zemře během krátké doby," prohlásil předseda senátu Luboš Sovák. Připomněl, že obžalovaná má za sebou šest těhotenství, z toho tři utajená: jedno dítě dala k adopci, jedno potratila do záchodu a kvůli třetímu stojí před soudem.

Žena se proti rozsudku na místě odvolala.