Vyhláška nevyhláška, nepomáhá to. Jen za poslední týdny se počet podomních prodejců, nabízečů a různých dalších „šmejdů" po Pardubicích netenčí. A to vyhláška omezující podomní prodej platí od roku 2013.

Jenže někteří prodejci ji vážně neberou a strážníci v Pardubicích je chytají opakovaně. Není divu, blokové pokuty se jim i tak vyplatí. V Pardubicích proto přijdou razantnější opatření.

Blokově už ne…

„Strážník dnes prodejce jako fyzickou osobu může pokutovat na místě částkou do pěti tisíc korun, nebo jeho přestupek předat k řešení správnímu orgánu," říká preventistka pardubických strážníků Blanka Holešovská.

A právě ve správním řízení leží možná řešení. Částky, které má úřad k dispozici k uložení, by pro „šmejdy" mohly být více k zamyšlení.

Úřad může víc

Sankce pro fyzickou osobu zde může dosáhnout sumy třiceti tisíc korun.

„Naším přáním je zajistit dodržování vyhlášky města a tím i bezpečí občanů. Proto vznikla dohoda na úrovni městské policie a příslušných orgánů města, že sankce za podomní prodej budeme nyní předávat do správního řízení, kde budou vyřizovány v maximální výši, kterou stanoví zákon. Chceme tak postihnout jak pachatele, tak i samotné společnosti, které sem své pěšáky posílají," sděluje ředitel Městské policie Pardubice Rostislav Hübl.

Sankce totiž mohou padnout i na samotné společnosti a zde jsou ještě vyšší než v případě jednotlivých prodejců.
Firmě totiž hrozí ve správním řízení až 200 tisíc korun pokuty.

„To je přesně případ některých prodejců, které naši strážníci přistihnou i několikrát, a v posledních týdnech se s nimi opravdu roztrhl příslovečný pytel," dodává za pardubickou městskou policii Blanka Holešovská.

Hlavně energie

Ze statistik městské policie vyplývá, že naprostá většina těchto prodejců jedná jménem společností nabízejících energie – plných 80 procent případů. Dalším častým trikem jsou pak různá „měření". Jako příklad posledních dní lze použít několikrát zaznamenaný podvod s perlátory – sítky do vodovodní baterie, které údajně šetří průtok vody a s ním spojené výdaje.

S legendou, že je zaměstnancem Vodovodů a kanalizací Pardubice, vystupoval jeden podvodník v Polabinách.

Seniorku oslovil s tím, že měření ukázalo, že přímo v jejím bytě je neobvykle vysoká spotřeba vody a on jde zjistit proč. Na vině prý byla vodovodní baterie bez „speciálního" sítka, které snižuje průtok. To tento „pracovník" hned namontoval.

Naštěstí do věci zasáhl pohotový správce domu, který přivolal městskou policii. Strážníci muže zajistili a vykázali. Ten však měl ještě tu drzost, že se druhý den do domu vrátil a od seniorky požadoval 400 korun za namontované sítko. Jeho hodnota je kolem 50 korun a výsledky nejsou tolik zázračné, jak je popisoval. Tentokrát jej ale žena do bytu nepustila a opět na místo mířila hlídka městské policie.

Dukla a Polabiny

Podnikavci, kteří nabízejí služby, energie a nejrůznější měření, se nejvíce hemží mezi dvěma pardubickými sídlišti Polabiny a Dukla. „Nejvíce případů evidujeme v ulicích S. K. Neumanna, Brožíkova, Družby nebo Mladých. A to ještě ne všechny případy nám občané nahlásí," uzavírá Blanka Holešovská.