Dosud o nejtěžších zločinech rozhodoval Krajský soud v Hradci Králové. V září však byla v budově bývalé Střední školy chemické otevřena pardubická pobočka krajského soudu s devíti jednacími síněmi a s podatelnou. Pobočka tak může kromě odvolacích případů vyřizovat i takzvanou prvostupňovou agendu.

První trestní senát začal v pobočce působit od začátku prosince, druhý začne pracovat od 1. ledna.

BUDOU SOUDIT I PŘÍPADY Z HAVLÍČKOBRODSKA

„Třetí senát by vznikl v souvislosti s dalšími případy, osobně se nedomnívám, že by to mělo být dříve než v polovině roku 2017," řekla novinářům mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Kateřina Podeszwová.
Krajský soud v Hradci Králové sníží počet senátů z devíti na čtyři.

Pardubická pobočka bude řešit kauzy, kterými se zabývá krajské policejní ředitelství pro Pardubický kraj a bude pokrývat i případy z Havlíčkobrodska.

„Do této chvíle zatím napadly čtyři případy," sdělila Kateřina Podeszwová. Soud už nařídil hlavní líčení v případu podvodů se škodou ve výši zhruba 19 milionů korun.

Vedení Krajského soudu v Hradci Králové novinářům řeklo, že počet případů se mění, takže není jasné, kolik jich na královéhradecký Krajský soud a jeho pardubickou pobočku připadne. Letos byla většina souzených případů, celkem asi 70 procent, z Královéhradeckého kraje.