Chovanec Group
Chovanec Group je finanční skupinou, která působí v oblasti korporátních investic, správy a inkasa pohledávek, finančního poradenství, vývoje internetových aplikací a kontextové reklamy. Zastřešující společností skupiny je firma Chovanec Group se sídlem v Pardubicích, na jejíž úrovni jsou prováděna nejdůležitější strategická rozhodnutí a určování dlouhodobých vizí a cílů. Tato společnost rovněž zajišťuje technický, právní a účetní servis pro své jednotlivé divize.

Pardubická policie obvinila pětici pardubických podnikatelů pod vedením Martina Chovance z rozsáhlého podvodu, při němž měli připravit téměř dva tisíce lidí z celé republiky o 15 milionů korun.

„Jeden z pětice mužů skončil ve vazbě, další čtyři jsou vyšetřováni na svobodě. Důvodem uvalení vazby je zabránit ovlivňování svědků a útěku," uvedla mluvčí krajské policie Jitka Vavřinová.
Skupina mužů prostřednictvím několika obchodních společností nabízela, že zájemcům zprostředkují půjčku nebo úvěr, i když to nemínili splnit. Vybírali vratné zálohy, které ale nevraceli, a po vypovězení smluv se ještě pokoušeli inkasovat od klientů smluvní pokuty. Svou nabídku skupina inzerovala na internetu.

V dozorčí radě

Policie vyšetřuje případy z let 2010 až 2012. Podle Jitky Vavřinové je ale možné, že podvody se děly i dříve.
Počet podvedených lidí se tak může ještě zvýšit.

Martin Chovanec ovšem není jen šéf firem operujících pod hlavičkou Chovanec Group, ale zapojil se i do veřejného života v Pardubicích.
Je například členem dozorčí rady pardubického dopravního podniku, jeho společnost podporovala některé charitativní organizace, jako například pardubické TyfloCentrum, ale i politické sdružení Pardubáci.
„Pro nás to samozřejmě není příjemné, ale myslím, že jsme to nemohli nijak ovlivnit. Pan Chovanec nám v začátcích sdružení velmi pomohl tím, že pro nás spravoval webové stránky. Jevil se nám tehdy jako relevantní partner, vždyť ve svých 26 letech zaměstnával přes 50 lidí," nechal se slyšet předseda sdružení Pardubáci František Brendl.

Podle slov náměstka pardubické primátorky Pardubáci blíže spolupracovali pouze se skupinou Chovanec Media. Pro politické sdružení bude rok před volbami jistě nepříjemné, že je jméno strany spojováno s podnikatelem obviněným z podvodu.

„Asi jsme to podcenili, spolehli jsme se na osobní garanci Martina Chovance. Příště budeme obezřetnější," dodal František Brendl.
Na Dopravní podnik města Pardubic (DPMP) nebude mít tato kauza žádné praktické dopady. „Martin Chovanec byl pouze jedním ze členů dozorčí rady, které ale do chodu dopravního podniku nezasahuje. Předpokládám, že bude nahrazen někým jiným, nebo jeho místo prostě zůstane volné," řekl ředitel DPMP Tomáš Pelikán.

Nespokojení klienti

O tom, že společnosti Martina Chovance mají mnoho nespokojených klientů, se mohli v dopravním podniku přesvědčit zhruba před rokem, kdy se právě na dopravní podnik obraceli mnozí lidé, kteří se cítili podvedeni.

„Moc se mi nelíbilo, že nás atakovali nespokojení klienti jeho společností. Těžko se totiž těm lidem vysvětlovalo, že dopravní podnik nemá s podnikáním pana Chovance nic společného," konstatoval Tomáš Pelikán.

Glosa: Důvěřuj, ale prověřuj!
Důvěřuj, ale prověřuj! Podle tohoto známého hesla se snad při výběru svých partnerů budou příště řídit pardubičtí politici. Spojení s podnikatelem obviněným z podvodů pro ně rozhodně není dobrá reklama. Představitelé sdružení Pardubáci se sice brání, že o podnikatelských aktivitách Martina Chovance nemohli nic vědět. Přitom ale stačilo jen použít internetový vyhledávač Google a jistě by pak zjistili, že pověst pardubického podnikatele je značně kontroverzní. Ostatně i v hlavních zpravodajských relacích celostátních televizí se objevoval s pravidelností výskytu Ivety Bartošové v bulváru.