Nenápadným nočním cestováním na železnici v okolí metropole reagovali kriminalisté na nárůst oznámení o okradení spících cestujících. Pasažérům, kteří si v kupé schrupli, se ztrácel obsah kabelek, tašek, batohů – nikoli ale samotná zavazadla. Tyhle případy se podle slov Evy Kropáčové z ředitelství pražské policie rapidně pomnožily – a tak se policejní detektivové už od počátku roku zaměřovali na sledování pasažérů, kteří přijížděli do metropole nočními spoji.

V tomto týdnu přišel den D. Či vlastně noc N. Dvě desítky kriminalistů druhého pražského obvodu se takticky rozmístily do vlaků – a sledovaly cvrkot ve vagonech. Úspěch slavili ti, kteří cestovali do Prahy rychlíkem z Pardubic. Zadrželi trojici pachatelů, která spáče okrádala přímo před očima detektivů.
„Krádeže probíhaly vždy podle stejného scénáře. Dva muži vstoupili do kupé, kde všichni spali, třetí z party stál v uličce a hlídal. Cestujícím pak odcizili menší příruční zavazadla," připomněla Kropáčová zlodějskou taktiku. Zavadla pak ale zloději zase vraceli zpět, aby si jejich oběti nevšimly ještě ve vlaku, že byly okradeny! Nejprve si je ale odnesli do kupé, kde společně seděli, a tam prohledávali, co by se dalo ukrást…

Přímo ve vlaku byli zadrženi tři muži, kteří podle kriminalistů představují část organizované skupiny zlodějů. Zbytek bandy zatím dopaden nebyl, a tak policisté v civilu a s očima na stopkách budou jezdit vlakem i nadále. V rukou policistů zatím skončili muži, kteří mají se zločinem značné zkušenosti: 54letý recidivista, který v minulosti okrádal seniory, a cizinci ve věku 46 a 38 let, kteří v minulosti rovněž měli na svědomí rozsáhlou trestnou činnost majetkového charakteru. Podle Kropáčové jim vzhledem k tomu, že se šlo o členy organizovaného gangu, hrozí v případě odsouzení až osm let vězení.

Dopadení muži jsou podezřelí nejenom z krádeže, ale také z nebezpečného vyhrožování. Vyšlo totiž najevo, že nejenom okrádali cestující, ale také se pustili do průvodčího. Tomu totiž jejich řádění neuniklo, ale pachatelé se od dalšího páchání trestné činnosti nenechali odradit ani tím, že je pracovník drah viděl při činu. Hrozili, že mu ublíží, pokud zavolá policii – a něco mu prý udělají i v případě, že si jich bude dál všímat!

Odvážná cestující

Stejnou zkušenost s podobnou partičkou měla i cestující z Pardubic. Ta se s gangem zlodějů setkala přímo v nočním vlaku z Prahy do Pardubic asi před třemi týdny. A na drobnou dívku se zachovala poměrně odvážně.

„Bylo to v noci, takže většina lidí ve vlaku spala. Všimla jsem si dvojice tlustých cikánů, kteří vždy otevřeli dveře, vstoupili do kupé, prohledali spící a zase vyšli ven. A takhle se to opakovalo," popsala svůj zážitek jedna z cestujících.

„Chtěla jsem něco udělat, tak jsem se zvedla, vzala do ruky pepřový sprej, prošla před ně a začala jsem budit lidi a volat, že jsou tady zloději, ať si ohlídají tašky. A pak jsem se před nimi musela zamknout na záchodě. Sprostě mi nadávali, vyhrožovali mi, kopali do dveří a asi by mě zmlátili, kdyby se na mě dostali," popsala svůj nepříliš veselý zážitek cestující.

„Požádala jsem průvodčího, aby přivolal policii, což se také stalo. Na nádraží v Pardubicích na nástupišti skutečně policisté byli jenže ti dva vystoupili rychle na druhou stranu od nástupiště a utekli přes koleje," dodala svědkyně nočního loupení.