Stropy ohořelé tak, že z nich opadala omítka. Stěny pokryté mastnými sazemi a zápach spáleniny prolínající se téměř celým domem. Panelový dům ve Valčíkově ulici žije v tichém napětí. Od minulé středy sem hasiči jezdí pravidelně k požárům, které někdo úmyslně zakládá. Už jich bylo šest.

Třikrát hořelo v samotném domě, jednou hořel automobil zaparkovaný za domem, a dvakrát popelnice u nedaleké restaurace. A všechny požáry spolu zřejmě souvisí.

"Tady je to už o strach bydlet. Z toho včerejšího požáru se mi ještě klepou nohy. Dcera už mi říkala, abych si nachystala tašku s nejnutnějším, kdyby nás všechny evakuovali," svěřuje se starší obyvatelka domu. Na vyhánění lidí uprostřed noci zatím nedošlo, hasiči vždy zasáhli rychle. Podobně chmurné pocity s ženou však sdílí i další nájemníci. Své jméno však nikdo říkat nechce, bojí se, že by další oheň mohl vzplanout u jeho dveří nebo sklepa.

Dům bez zámků…

V paneláku je 183 bytů, v každém vchodě 61. Dům má dvě patra sklepů. Pachatel může bydlet uvnitř, ale přijít může i zvenčí. Do vchodů totiž vedou dveře ovládané číselným kódem. Dovnitř tak může vstoupit kdokoliv, kdo zná správnou kombinaci. "To se změní. Už se odsouhlasilo, že místo kódů dostanou nájemníci čipy. Vedlejší dům už to tak má a nemohou si to vynachválit," říká jeden z obyvatelů.

Starosti s domem má i samospráva. Druhý požár někdo založil přímo vedle kanceláře společenství vlastníků a od všech dokumentů a smluv dělila plameny jen tenká cihlová příčka. Naštěstí vydržela.

V domě je ale teď navíc potřeba udělat spousty práce. "Většina společných prostor na patrech kde hořelo, se musí vymalovat. Ve sklepě i omítnout, žárem tu opadala omítka, roztekla se elektroizolace. Začouzené jsou i poštovní schránky, místy to roztavilo elektrické vedení," ukazuje v potemnělém suterénu jeden z obyvatel. O nabídky pomoci ale nouzi nemají. Firmy zabývající se likvidací škod se jim nabízí sami. O osudu domu se dozvídají z internetu.

Poslední pozdvižení nastalo v domě v noci na pondělí. Opět před půlnocí. Ve čtvrtém patře hořel botník na chodbě. Kromě již "tradičního" zásahu hasičů se však v domě odehrálo i jiné drama. Místní obyvatelé totiž ve sklepě našli nezvaného hosta.

Neznámý muž ve sklepě

"Chytili jsme jej ve sklepě, než jsem se k němu dostal, nějak se mu asi podařilo protáhnout se oknem ven a utéct," říká muž, který vetřelce ve sklepě přistihl. Sklepní kóje tu na rozdíl od zbytku domu jsou od chodby oddělené mřížemi, od kterých ale mají klíče jen jejich nájemníci.  

"Byl to nějaký feťák, policie už věděla, o koho jde. Ten tu v okolí prý ale jen krade. Dokonce mi pak ukazovali i jeho fotku," říká muž. K tomu vyběhnout v noci hlídat dům měl i tento obyvatel svůj důvod. Bylo to právě jeho auto, které žhář podpálil v sobotu za domem. Nadcházející noc zřejmě nebude na stráži sám. Právě společné hlídání domu obyvatelé v této chvíli domlouvají. "Já už tři dny kvůli tomu všemu řešení škod a následků nespím. Dnes už bych si rád odpočinul," dodává jeden z obyvatel domu.