V pondělí však královéhradečtí soudci ještě budou prošetřovat kauzy, které už mají své první jednání za sebou. Na lavici obžalovaných usedne Antonín Jóni, který podle obžaloby v říjnu roku 2011 v cele Věznice Valdice na Jičínsku napadl spoluvězně. Po obdržených ranách do obličeje napadený vězeň upadl na betonovou podlahu. Tím však útok obžalovaného neskončil. Jóni mu měl následně dupnout na hlavu, a tím mu způsobit vážná zranění. Pokud by nedošlo k rychlé lékařské pomoci, hrozila by muži smrt.

Jóni však minulý týden u soudu tvrdil, že s poškozeným spoluvězněm žádný konflikt nikdy neměl. „Nedokážu si to vysvětlit. Když jsem odcházel na vycházku, byl v pořádku. Neviděl jsem na něm žádné zranění," vysvětlil obžalovaný. Podle poškozeného měla být rvačka vyvolána odcizením teplákové bundy.

Dalším obžalovaným, který se v pondělí i v úterý dostaví k soudu, je Jiří Brož, jenž se měl dopustit podvodu a obohatit se na úkor turnovské firmy o více než třináct milionů korun.

V polovině týdne bude zahájen proces s Dinh Ngoc Nguyenem. Opilý muž byl loni 6. října vyveden z baru na Havlíčkobrodsku, kde mezi tančící hosty házel sklenice. Křivdu, která na něm byla zřejmě podle jeho názoru spáchána, se rozhodl oplatit. Vyzbrojil se proto nožem, sekerou a elektrickým paralyzérem, s nimiž se opět vydal do baru. Postupně při svých útocích na čtyři poškozené použil všechny nástroje.

Jednoho z mužů chtěl seknout sekerou do hlavy, jinému přivodil elektrickým výbojem krátkodobé bezvědomí. „Načež obžalovaný utekl z baru a byl pronásledován několika hosty. Když byl dostižen T. P., zaútočil na něho nožem a způsobil mu bodnořezné poranění v krajině srdeční v délce dvacet centimetrů," uvádí obžaloba. Následně útočník bodl ještě dalšího muže.

Posledním případem, který tento týden hradecký krajský soud otevře, bude znásilnění nezletilé dívky. Josef J. údajně sexuálně zneužil dívku poté, co jí nabídl cigaretu.