Brutální vraždu bezdomovce na pardubickém autobusovém nádraží ze srpna loňského roku znovu otevřel odvolací soud. Dva nezletilí mladíci za ni již dříve byli odsouzeni na 7,5 let. Jejich odvolání dnes řešil pražský vrchní soud v neveřejném jednání.

Soud jejich odvolání zamítl a potvrdil tak předchozí verdikt. Mladíkům za zvlášť surovou vraždu hrozilo maximálně 10 let odnětí svobody.

Brutální vražda

Seznam zranění, které 55letý muž utrpěl, je dlouhý a vypovídá o značné míře krutosti obou pachatelů.

"Poškozený v době útoku spal na lavičce autobusového nádraží. Oba obvinění na něj bez přípravy zaútočili, přičemž se napadený ani nestačil bránit. Oba jej střídavě napadali údery a kopy do celého těla, hlavy a obličeje. Oba útočníce se rovněž střídali a měnili techniky a způsoby útoku. Kromě ran pěstí a kopů použili i vzduchovou pistoli. Jeden jak druhý jej několikrát střelili do těla i hlavy. Následně použil jeden z útočníků boxer, kterým jej velkou silou opakovaně udeřil do hlavy a obličeje. Několikrát na něj jeden z nich dupl, skočil na něj snožmo na břicho. K útoku dále použili nůžky, které vzali napadenému z batohu. Těmi jej několikrát bodli do hýždí, stehen a genitálií, poté opět použili vzduchovou pistoli, kterou jej opět stříleli do oblasti genitálií. K útoku pak nakonec vzali i francouzskou hůl, kterou napadený používal při chůzi. Z hole sundali koncový gumový nástavec a trubku napadenému vsunuli do análního otvoru," popsal průběh útoku vyšetřovatel Robert Veleta.

Celé toto trýznění mělo podle výpovědi obou mladíků trvat asi třicet minut. Na jeho konci pak jeden z nich vzal zapalovač a stále ještě žijícímu muži zapálil vlasy na hlavě. Vzniklý oheň mladíci uhasili tak, že mu dupali po hlavě. Poté z místa činu odešli.