Okresní soud v Pardubicích ve čtvrtek vynesl rozsudek nad Janem Karlem, viníkem tragické dopravní nehody z loňského léta. Jan Karel 4. července srazil u Kunětic matku s dítětem. Pardubický okresní soud jej za to posílá na tři roky za mříže.

Mercedes řízený Janem Karlem podle četných výpovědí svědků na rovném a přehledném úseku silnice mezi Ráby a Kuněticemi měl v místě jejího křížení s cyklo᠆stezkou přejet nejprve částečně a posléze zcela do protisměru. Zde se střetl nejdříve se sedmiletým A. S. a posléze i s jeho 43letou matkou Marcelou C. Zatímco chlapec utrpěl těžká zranění dolní končetiny a obličeje, ze kterých se doposud zcela nezotavil, jeho matka na místě i přes okamžitou laickou a odbornou resuscitaci zemřela. Dle lékařských vyjádření by však nepomohla ani okamžitá odborná pomoc.

Vina z nedbalosti

Soud shledal, zatím nepravomocně, Jana Karla vinným z usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a posílá jej na tři roky nepodmíněně. Dále mu soud uložil sedmiletý zákaz řízení a povinnost uhradit pozůstalé rodině náhrady ve výši 13,5 milionu korun.

„Soud se ztotožnil s názorem obžaloby. Řidič Jan Karel, vědom si nepříliš dobrého zdravotního stavu, se plně nevěnoval řízení, usnul a vozidlem přejel do protisměru, kde se nejprve střetl s nezletilým A. S. a následně čelně s Marcelou C., která upadla na kapotu a pak byla přejeta vozidlem," konstatoval předseda senátu Karel Gobernac.

Náhlá narkolepsie?

Hlavním argumentem obhajoby se v řízení stal zdravotní stav řidiče vozidla. Údajné onemocnění dokládá však až zprávou z 22. ledna letošního roku, kterou soud při rozhodnutí nevzal v potaz – stejně tak jako pozitivní dechovou zkoušku na alkohol po nehodě, kterou mohl ovlivnit užitý dýchací sprej i diagnostikovaná cukrovka. Test na alkohol v krvi byl negativní.

Tragická nehoda mezi Kuněticemi a Ráby. Matku se synem zde smetlo auto. Žena na místě zemřela.

„Nebyl jsem unaven, ani ospalý. Ztratil jsem vědomí náhle. Následná lékařská vyšetření ukázala, že kromě spánkové apnoe (dušení ve spánku – pozn. red.) trpím i narkolepsií. To je onemocnění způsobující náhlé usnutí a dezorientaci. Jel jsem 40 metrů příkopem a nevím o tom," uvedl před soudem Jan Karel.

Argumentoval také tím, že jako řidič z povolání s 20letou praxí dovede rozeznat blížící se únavu a případný mikrospánek.

Řídil i po nehodě?

Proti tomu stála ale také dřívější nehoda, kterou zavinil za podobných okolností v roce 2014, kdy s autem přejel do protisměru a naboural protijedoucí vozidlo.
Jeho řidiče se snažil zrazovat od přivolání policie a přiznal před jízdou požití alkoholu.

Znepokojivě před soudem působila i výpověď svědkyně, která Jana Karla i dva měsíce po loňské tragické nehodě, při níž přišel o řidičské oprávnění, viděla řídit totéž vozidlo, se kterým nehodu způsobil.

Rozbitá rodina

Před soudem se rovněž řešil rodinný život poškozených. Smrt matky dramaticky ovlivnila život nejen jejích dvou synů, ale také širší rodiny. Sedmiletý A. S., který nehodu přežil, je nyní vychováván otcem, s nímž se Marcela C. rozvedla a bydlí v jiném městě.
Rodinné vztahy a kontakty tak doznaly značné újmy. Zemřelá Marcela C. se například starala i o svou matku, se kterou v Kuněticích bydlely vedle sebe a babička vnuka pravidelně vypravovala do a ze školy.

Tragická nehoda mezi Kuněticemi a Ráby. Matku se synem zde smetlo auto. Žena na místě zemřela.


„Mrzí mě to, že nedá se to odčinit a vím, že je to hrozné," pronesl Jan Karel k pozůstalým v soudní síni.

Zmocněnci i samotná rodina před soudem naproti tomu argumentovali, že dosavadní vyjádření lítosti ze strany obžalovaného Jana Karla byla buď minimální či účelová.

Účelová nemoc

Soud v odůvodnění rozsudku ale obhajobu závažnou nemocí odmítl jako účelovou.

„Nedomníváme se, že šlo v tomto případě o narkolepsii. Tato argumentace se běžně a často vyskytuje i u jiných případů nehod. Máme za to, že se obejdeme i bez znaleckých posudků. Chování obžalovaného na místě popsané příslušníky záchranné služby bezprostředně po nehodě nevykazovalo takové znaky," dodal soudce Karel Gobernac.

Obhajoba i státní zástupce si prozatím ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Citlivý přístupOkresní soud v Pardubicích v trestním řízení rozhodl i o náhradě škody pozůstalým. Obvyklá praxe v těchto případech odkazuje pozůstalé s nároky do občansko-právního řízení. Tentokrát se však soud přiklonil k novější praxi o přiznání nároků už v trestním řízení. „Poslední praxe to umožňuje a domnívám se, že další soud už nemůže zjistit více, než se prokázalo v tomto řízení. Postup je vhodnější i s ohledem na další citovou zátěž pozůstalých," zdůvodnil soudce Karel Gobernac.