Celý případ vypadá tak trochu jako scénář pro televizní seriál Četnické humoresky. Začalo to zdánlivě banálním případem malých krádeží pečiva od prodejny, jenže skončilo to odhalením trestné činnosti v okolí lázeňského města.

O co vlastně šlo? Od prodejny potravin v Šípkově ulici v Lázních Bohdanči se čas od času ztrácely přepravky s rohlíky a knedlíky, které zásobovači brzy ráno přivezli. Krádeže za pár korun, ale poněkolikáté už to byla nepříjemnost. Městská policie prodejnu dlouhé dny nepravidelně hlídala v nočních i ranních hodinách.

Pachatel jim však pátrání svým posledním pokusem o krádež značně ulehčil.

Nepřelezl plot

Při posledním vloupání se pohyboval tak nešťastně, že se na vrcholu plotu nabodl nohu na navařený hrot. Strážníci později zjistili drobné kapky krve, které za rohem přešly v plné šlápoty a občas i kaluže.
Podle krvavých šlápot došli od prodejny až k nedalekému rodinnému domu, kam stopy pokračovaly.

„Hlídka strážníků ve službě, vzhledem k množství krevních stop, nejprve v obavě, že by zraněný mohl být v ohrožení života, zazvonila. Obyvatelka domu uvedla, že se její plnoletý syn v noci zranil o hřebík, když byl pomáhat na stavbě," sdělila Aneta Hámorská, vrchní strážník bohdanečské městské policie.

Kdepak brigáda…

Bota, s níž údajný noční brigádník pomáhal na stavbě, ale zanechala stejný otisk podrážky, který zůstal i na bráně u obchodu s potravinami, když „brigádník" se spolupachateli překonával vysokou bránu.

„Po tomto zjištění, i pod tíhou skutečnosti, že muž nebyl schopen strážníkům sdělit, na které stavbě to vlastně byl, se k opakovaným krádežím pečiva doznal a ukázal strážníkům i šest přepravek s pečivem, které měl doma v pokoji zakryté dekou," dodala Aneta Hámorská.

Šetřením strážníci zjistili, že by podezřelý muž mohl mít vztah i k jiné krádeži, kdy se odcizená věc našla před několika týdny v lese nedaleko Bohdanče.
„Zjištěné skutečnosti i nalezené důkazy byly předány státní policii i s podezřelým mužem," konstatovala Aneta Hámorská.

Jenže tím výčet zajímavostí nekončí. Je před komunálními volbami a pachatelem krádeží je podle zjištění Deníku příbuzný bohdanečského městského zastupitele Jaroslava Jurenky (Nestraníci), který v podzimních volbách opět kandiduje.

Tak toho neznám…

Sám bohdanečský zastupitel však celou záležitost komentoval velice šalamounsky. Příbuzného, jehož strážníci a policisté i s kradeným zbožím vypátrali v domě, který patřil jeho rodičům a kde jsou doposud patrné krvavé šlápoty až od prodejny, kompletně zapřel.

„Toho člověka ani neznám, ani nevím, kdo by to mohl být. Asi máte mylné informace," odpověděl na přímý dotaz Jaroslav Jurenka.

Všichni to víme…

Rozčarování nad touto šarádou neskrývali ani v prodejně, kam pachatel se svými kamarády chodil loupit.

„Co na to říci? Kdo to byl, tady všichni víme. Pokud vím, tak mu strážníci nabídli, aby uhradil veškerou škodu. Řekl, že na to nemá peníze. Proč to dělal? Na to odvětil, že prý každý feťák v Pardubicích vám poradí, že se takhle dá obstarat jídlo zadarmo," potvrdili nám v několikrát vykradené prodejně.

„Jeden den to bylo zboží za 465 korun, pak za 773 a naposledy za 832 korun. Ráno na krámě chyběly koláče, dalamánky, rohlíky nebo knedlíky. Městská policie to tady hlídala dlouho. Vím, že tu byli i místo volna, takže děkujeme za odvedenou práci," prohlásila vedoucí prodejny Monika Burešová.

Vyřizování účtů?

Zastupitel Jurenka prý s místní městskou policií kvůli pokutám za svoje přestupky také zrovna nevychází. Podle informací, které potvrdily zdroje z radnice, se na vlastní žádost angažuje v kontrole hospodaření strážníků.
„O případu krádeží jsem slyšel, i když jen neoficiálně. Že se ale pan Jurenka chystá znovu kandidovat, mě v jeho případě překvapuje," podotkl místostarosta Lázní Bohdaneč Zdeněk Gillar (ČSSD).