Ti totiž jednoho z aktérů ten samý večer kvůli rozházení odpadu na sídlišti Na Lužci pokutovali. Vzhledem k výši škody na rozbitých oknech na rodinném domě a průmyslovém objektu si věc přebrala také státní policie. Strážníci si mezitím zmapovali celou stezku zkázy, která vedla od sídliště Na Lužci až do Rybitví nedaleko místa bydliště dalšího podezřelého.

Protože šlo o partičku, kterou již z předchozích případů znali, začali si jednotlivé členy postupně předvádět k podání vysvětlení na služebnu a přiznání se po krátkém či delším zapírání dostavila.
„Jednalo se o skupinu pěti osob ve věku od třinácti do jednadvaceti let. Mimo jiné se podařilo také odhalit přestupek podání alkoholu osobě mladší osmnácti let. Zjištěné skutečnosti i podezřelí byli poté předáni státní policii k provedení dalších úkonů," uvedla vrchní strážník Aneta Hámorská.

„Policisté díky spolupráci se strážníky v této věci vyšetřují čtyři osoby. Dvě ve věku 21 let, třetí ve věku 18 let a jednoho mladistvého. V tuto chvíli jsou podezřelí z trestného činu poškození cizí věci. Předběžná výše škody byla zatím odhadnuta na deset tisíc korun," řekla mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Kromě způsobených škod na oknech domů a továrny ale toho mladíci na sebe nakonec prozradili víc.

Ke své demoliční cestě přidali i přiznání o roztahání a rozházení dalších popelnic, ale také to, že cestou do Rybitví naházeli otevřeným oknem do objektu recyklační firmy s nočním provozem dřevěné trámy. Naštěstí nikoho nezranili. Zraněním hrozil další jejich nápad – odstraněné kanálové víko na silnici. Kromě toho přiznali i poškození fasády ubytovny před několika dny. To se jim do ruky dostala vajíčka, kterými začali házet na zeď.