Silvestr 2015, je kolem druhé odpoledne. Zdeněk H. z Pardubicka vyráží z domova, kde žije s rodiči, do restaurace. 
Je to obvyklá situace, do hospody chodí každý den.

Tentokrát slíbí, že dorazí domů mezi osmou a devátou hodinou večerní. Třeba chtěl oslavit s rodiči příchod Nového roku. Jenže nakonec to dopadne úplně jinak. Velmi špatně.

Mlátil ji holemi

Devětačtyřicetiletý Zdeněk H. přišel domů po půlnoci a drsně napadl oba rodiče. Otci zlomil žebro, poté mlátil matku.

Za to byl odsouzen hradeckým krajským soudem 
k podmíněnému trestu – jeho čil byl klasifikován jako opilství. Kvůli tomu musí absolvovat protialkoholní léčbu. „Cítím se vinný. Hrozně mě to mrzí. Nedokážu si to vysvětlit, protože jsem ublížil dvěma lidem, které mám nejvíc rád, kteří mi vždycky pomáhali. Kor s maminkou jsme neměli za celý život problémy," řekl.

Rodičům poslal písemnou omluvu. Bylo to potřeba, tátu i mámu totiž opravdu brutálně napadl. Bylo po půlnoci, rodiče už zalehli ke spaní. Táta však vyrazil na záchod. „Zakašlal jsem, trpím bronchitidou." Pak přišel útok, za chvíli mu přihlížela i paní.

„Vypadly mi francouzslé hole, neupadl jsem sám. Pak si vybavuju jen volání manželky záchrance," popsal těžké chvíle otec.

„Vytočilo ho, že táta kašlal. Strčil do něj oběma rukama. Táta upadl, on spadl na něj a začal ho bít do hlavy, chytil ho pod krkem," vykládala matka. „Snažila jsem se ho strhnout, křičela jsem, ale on nereagoval."

To však nebyla pravda. Odsouzený popadl francouzské hole a pustil se i do mámy. „Říkal, že zabije tátu a pak mě," vybavila si.

Paní nakonec utekla 
k sousedům, kteří jí pomohli. Ona i její muž byli po příjezdu policie a záchranky odvezeni do nemocnice, měli totiž těžká zranění. „Mlátil mě do hlavy a do zad," vypověděla paní. „Tekla mi krev z hlavy".

Táta se synem obča měli konflitky, ale spíše šlo jen – i podle maminky – výměny názorů. Tentokrát to ale bylo úplně jinak. „Byl jako nepříčetný," řekla paní.

S alkoholem měl potíž – i při řízení
Má se léčit, alkohol byl totiž hlavní příčinou, proč napadl rodiče, u nichž žil. Odsouzený však kvůli pití už dlouho strádal, přišel i o věci, které měl rád.
Pětadvacet let totiž pracoval v lesích. „Znamenalo to pro mě hodně," přiznal. Jenže kvůli pití v podniku skončil, navíc se musel odstěhovat z hájovny, kde žil. Proto bydlel u rodičů.
Průšvih udělal i v autě. V roce 2009 boural pod vlivem, dostal podmínku a přišel o řidičák. (fej)