Opět ostuda pro Pardubice v souvislosti s hokejem. Poté, kdy při derby s Hradcem zmizely pardubickým fanouškům sektorové vlajky, válka neutichla. Fotbaloví chuligáni vzali po nedělním utkání útokem fanoušky z Liberce s cílem ukrást vlajku. Dění na místě popsal Deníku svědek, který šel v té chvíli okolo.

Útok do zad

Celý útok se měl odehrát následovně: skupina fanoušků, ve které byli hokejoví příznivci Liberce i Pardubic, po zápase směřovala k nádraží. Za Obchodním domem Tesco u světelné křižovatky ulic Palackého a K Polabinám se na ně nalepila skupina pěti černě oblečených osob. Ve chvíli, kdy k nim skupina hokejových fanoušků byla zády, se pětice rozeběhla a napadla liberecké fanoušky.

Třem útočníkům se podařilo servat libereckou vlajku, kterou měl jeden z napadených přehozenou přes ramena. Další se pokusil odcizit bubeníkovi jeho nástroj. Ten ale svůj instrument ubránil. Dva z útočníků však na místě zbytek skupiny na chvíli zdrželi. Šlo o zástupce Ultras Pardubice. Incident potvrzují i fanoušci Liberce.

„Naši fanoušci byli zbaběle napadeni skupinkou pardubických fotbalových ultras a byla nám zcizena fanklubová vlajka a jedna šála. Pardubický hokejový fanklub se vzápětí od tohoto zbabělého činu oficiálně distancoval. Celá situace nás velice mrzí. Zvláště když se to stalo v Pardubicích, se kterými jsme vždy měli dobré vzájemné vztahy. Na základě informací ze strany lidí spojených s pardubickým hokejem věříme, že pardubický fanklub udělá maximum pro to, aby se daná situace již vícekrát neopakovala, ať nám nebo fanouškům jiných klubů," vyjádřil se oficiálně liberecký hokejový fanklub.

„Nechápu, proč se musí tento fotbalový nešvar za každou cenu snažit tahat na hokej. Rád bych napsal, že takoví 'fanoušci' se za sebe mají stydět, ale to je ani nenapadne, beztak se plácají po zádech, jací jsou skvělí," reagoval na diskuzi s libereckými fanoušky pardubický příznivec Jan Podešva.

O tom, že si fotbaloví chuligáni podle svých nepsaných pravidel chodí vyřizovat své účty s hokejovými fanoušky, kteří o tento druh konfrontace ani nestojí, svědčí jak odezva z Liberce, tak z Pardubic. Oba tábory totiž naprosto odmítají chuligánské projevy na hokeji a obávají se další eskalace násilí napříč extraligou.

„Teď to bylo pět smradů, příště jich bude deset, a když jim to zase projde, za chvíli jich tu máme padesát. Že někdo bude brát napadání fanoušků jako zábavu, to se v hokeji prostě nedělá. To jsou fotbalové móresy, tak ať si je řeší mezi sebou na fotbale," dodal na internetu další z pardubických fanoušků Michal Miláček.

Hrozí problémy

Z posledního útoku hrozí vážnější problémy než jen jeden trestný čin, kterého se pardubičtí ultras dopustili. Fanoušci se totiž obávají další radikalizace hokejového prostředí. Liberečtí příznivci snad po odvetě netouží. „Vendeta by neměla vůbec žádný smysl! Protože ti, kteří to udělali, na venkovní výjezd stejně nikdy nepřijedou a aby to odskákali Pardubáci, kteří s tím nemají nic společného a které to štve stejně jako nás, by nemělo žádný význam," uvedla liberecká fanynka Lucie Klusová.

„Hokej je gentlemanské prostředí, kde veškerá negativa mezi námi končí zápasem a fanoušci jsou přátelé, pořádají se dokonce vzájemné srazy. My nechceme při hokejových zápasech žádnou válku a žádné ultras. Jestli mají tu potřebu, ať si to vyřídí mezi sebou a někde daleko," uzavřel Michal Miláček.

Problém: fanoušci a „fanoušci"Problém, který mají Pardubice s agresivními fanoušky, začal podle stejného modelu jako v Hradci Králové. I tam začali na hokej chodit fotbaloví chuligáni, kteří sice tvoří malé procento fanouškovské základny, dokáží ale nadělat problémy. Stejnou potíž teď má i pardubický hokej. Mezi hokejové příznivce se začali míchat chuligáni z fotbalu, kteří začali svým chováním rychle dohánět rabiáty z Hradce. Jenže s podporou fandění přišla na pardubický hokej i řada jevů negativních. Agresivita, maskované obličeje, provokace, urážení, fyzické napadání nicnetušících fanoušků soupeře a prohlášení o tom, že ultras mají právo napadat a okrádat každého fanouška v jiném než pardubickém dresu, protože je tím provokuje. Hokejoví příznivci od těchto existencí dávají ruce pryč, ale problém tím nemizí. Naposledy na něj doplatili fanoušci Liberce, kteří o nějaké válce fotbalových chuligánů na hokeji neměli ani ponětí. To ovšem nemění nic na tom, že celá ostuda zůstává na štítu Pardubic. A hrozí tu vážnější problém. Řetězová reakce odvet v celé extralize. Dočkáme se tak i na hokeji bitek, jaké se dějí na fotbalových stadionech? Poslední derby s Hradcem Králové ukázalo, že je k tomu už nakročeno…