Takovou drzost už pardubičtí strážníci dlouho nezažili. K případu, ke kterému byli přivoláni, totiž těžko něco dodávat.

„Ve tři hodiny ráno nás do areálu Pardubické krajské nemocnice přivolala ostraha objektu s tím, že se na střeše jednoho z objektů pohybuje neznámý muž," popsal tiskový mluvčí pardubických strážníků Pavel Čejka.

Šel po okapech

Strážníci skutečně muže našli – a to na střeše kardiologického oddělení. O tom, co tam neznámý dělá, měli také jasno od první chvíle. Nezvaný návštěvník totiž ze střechy demontoval okapové svody a jeden z nich mu dokonce upadl na zem.
„Na výzvu strážníků, aby ze střechy slezl, ale muž nereagoval. Mužům zákona tak nezbylo, než si pro něj na střechu pavilonu vylézt po požárním žebříku. Muže našli na střeše. V té chvíli už mu nebylo, než jít s pravdou ven," uvedl Pavel Čejka.
Z nočního údržbáře se tak vyklubal zloděj.

V doprovodu strážců zákona se pak vydal zpátky na zem.
„Strážníkům přiznal, že chtěl okapové roury odcizit a z areálu krajské nemocnice je přehodit přes plot, odkud by je později odnesl," prozradil mluvčí městské policie.

„Při prověřování totožnosti se navíc ukázalo, že muž byl v posledních třech letech řešen za spáchané krádeže a krádeží okapů se tak dopracoval až k trestnému činu. Naše hlídka jej proto předala státním policistům," nechal se slyšet Pavel Čejka.

Prý na střeše spal…

„Policisté u sedmatřicetiletého muže z Šumperska navíc dechovou zkouškou zjistili 2,12 promile alkoholu v dechu. Muž jim přitom tvrdil, že na střeše chtěl jen přespat. To mu policisté umožnili eskortou na protialkoholní záchytnou stanici. Po vystřízlivění mu druhý den bylo sděleno podezření z přečinu krádeže, za které mu hrozí až tři roky vězení. Za předchozí trestnou činnost měl navíc uloženy i veřejně prospěšné práce. Policisté proto o jeho jednání informovali i pracovníky probační a mediační služby," konstatovala tisková mluvčí pardubické policie Eva Maturová.