Nejvyšší možný trest si Mlíka „vysloužil" za únorový mord seniorky v Moravanech na Pardubicku. Otřesné na celém případu je, že muž vraždil v době vycházky z psychiatrické léčebny. Zde absolvoval ochrannou sexuologickou léčbu po loňském podmínečném propuštění z vězení, do kterého byl v roce 2003 na 12 let poslán hradeckým soudem za pohlavní zneužití a pokus o vraždu sedmileté školačky ve Vysokém Mýtě.

Z falešného kontrolora úkladným vrahem

Recidivista od začátku soudního líčení svoji vinu na vraždě popírá.

Před vynesením rozsudku dokonce prohlásil, že celý případ je zmanipulovaný. „Pardubická policie zmanipulovala důkazy, poukazuji 
na zmanipulovanost soudní znalkyně," řekl obžalovaný.

Mlíka měl osudného dne, 21. února, pod záminkou sociálního volna opustit léčebnu a odjet do Pardubic vyřídit si záležitosti kolem dokladů. Po odchodu z úřadu však zamířil na nádraží a odtud do Moravan. Zde ho spatřila jedna ze svědkyň.

Ve vesnici pod smyšlenou báchorkou, že je kontrolor kvality vody, zazvonil právě u dveří ženy, která ho předtím spatřila ve vlaku. Nechal si od ní natočit vodu z kohoutku do lahvičky od přesnídávky a ukázat si čerpadlo ve sklepě. Poté odešel.

O pár minut později však zazvonil u vedlejších dveří. Tentokrát do bytu, kam ho nicnetušící důchodkyně vpustila, vešel.

Přitom si všiml odložené peněženky. Požádal tedy ženu o natočení vody do lahvičky. Když se vracela z kuchyně, začal ji škrtit. Ve chvíli, kdy napadená žena upadla a chroptěla na zemi, Mlíku vyrušilo klepání na dveře.

„Chtěla jsem sousedku varovat před tím divným člověkem, který údajně kontroloval vodu prostřednictvím naší známé. Ta k ní právě šla na návštěvu," vypověděla před soudem sousedka zavražděné, které se cestou z nákupu podezřelá návštěva rozležela v hlavě a podivného muže dokonce vyrazila hledat na vlastní pěst v okolí domu i na nádraží. Bylo však již pozdě.

Vyrušený vrah sebral v kuchyni hadr na nádobí a začal jej ženě cpát do úst. Žena se stále bránila, a tak se vrátil do kuchyně, kde sebral vařečku a s její pomocí zatlačil hadr ženě hluboko do krku.

Seniorka na následky rdoušení a dušení zemřela.

Posudky znalců z oblasti genetiky vyvrátily další ze lží, kterou se Mlíka hájil. Za nehty zardoušené ženy znalci našli stopy DNA muže, který tvrdil, že ženu nikdy nepotkal a v Moravanech nikdy nebyl.

Vyrušený vrah po činu sebral v bytě peněženku a oknem, které kvůli otiskům po sobě utřel kapesníkem, uprchl z domu.

Nastoupil do osobního vlaku, který ho dovezl zpět do Pardubic. Jeho pohyb na nádraží zaznamenaly bezpečnostní kamery.

Cestou ve vlaku se na toaletě zbavil ukradené peněženky i lahvičky na údajný odběr vody. Jenže oba předměty zůstaly v toaletě zaseknuté a v Pardubicích je našly uklízečky. I tento nález policisty přivedl na stopu vraha.

Už v roce 1995 byl Mlíka odsouzen v Německu za pokus o znásilnění dvou žen, propuštěný byl v roce 2001.

Podle posledních údajů vězeňské služby pobývá v českých věznicích 42 osob odsouzených k doživotnímu trestu, z toho dvě ženy.

Středeční rozsudek není pravomocný.