Miroslava Polcara (31) z Pardubic státní zástupkyně obžalovala z vraždy jeho přítelkyně (29). Podle obžaloby ji osmkrát bodl nožem, pak ji pětkrát udeřil paličkou na maso do zátylku a nakonec dvakrát střelil puškou do spánku. Dalšího dne tělo zakopal u Pohránovského rybníka a nahlásil policii i dívčině rodině, že zmizela.

„Řešit takovým způsobem neshodu partnerů není možné. Ať bylo chování poškozené jakékoliv, nelze je označit za zavrženíhodné…"
soudce Miloslav Ježek

Podle Polcara měl pár mezi sebou neshody. Obžalovaný tvrdil, že mu přítelkyně lhala, měla dluhy a brala drogy. Její chování prý neunesl. Na začátku letošního března rozpory vyústily v konflikt s tragickým koncem.

Osudného večera byli podle jeho výpovědi pod vlivem alkoholu a došlo k hádce. Dívka se po něm jako by ohnala nožem, na což on reagoval tím, že popadl jiný nůž a napadl ji. Pak začalo jeho běsnění.

Policie po zmizelé dívce vyhlásila pátrání, ale bezúspěšně. Případ proto převzali kriminalisté. Polcar se snažil policisty svést ze stopy a nechal rodině přítelkyně poslat její občanský průkaz, aby to vypadalo, že jej někde ztratila. To už ho policie podezřívala. Opakovaně ho vyslýchala a prohledávala dům.

„Jak za ním policie docházela, zřejmě neunesl tíhu viny a doznal se," řekla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Obžalovaný žádal, aby ho soud uznal vinným ze zabití kvůli „zavrženíhodnému jednání poškozené". Na to však soudci nepřistoupili. Podle nich to byla vražda spáchaná zvlášť surovým způsobem. Předseda senátu Miloslav Ježek připomněl výpověď znalce, podle něhož pobodaná a ztlučená dívka mohla přežít, kdyby jí obžalovaný přivolal pomoc. Muž ji však namísto pomoci zastřelil.

„Dalšími přitěžujícími okolnostmi bylo následné jednání vůči pozůstalé rodině a zametání stop," podotkl soudce.

Soud také Polcarovi uložil, aby rodině dívky zaplatil pět milionů korun. Rozsudek zatím nenabyl právní moci.