Doživotí dostala v pátek u Krajského soudu v Hradci Králové 37letá Romana Z., která vloni v září brutálně zabila své čtyři děti ve věku od dvou měsíců do osmi let. Proti verdiktu se nejspíš odvolá. U soudu to ale nestihla, po vynesení rozsudku se zhroutila a skončila na pozorování v nemocnici.

„Soud na žádost státní zástupkyně překlasifikoval čin z klasické vraždy na vraždu úkladnou, s rozmyslem, kterou obviněná spáchala jako rozšířenou sebevraždu. Vzhledem k mimořádnosti činu jsme došli k závěru, že jiný než doživotní trest nemůže stačit," uvedl předseda soudního senátu Miroslav Mjartan. Od roku 1990 je to v Česku třetí doživotní trest uložený ženě.

Jiný trest za brutální mord, jaký nemá v dějinách české kriminalistiky obdoby, se ani nedal čekat. Jedinou alternativou bylo naopak úplné zproštění viny z důvodu nepříčetnosti ženy v době činu, na které ostatně trvá advokát vražedkyně. Soud to však na základě znaleckých posudků odmítl, nevyhověl ani žádosti o nový posudek. A opřel se prakticky jen o nepřímé důkazy, jako stopy bot či zajištěná DNA.

Žena během několikatýdenního líčení prakticky nespolupracovala a tvrdila, že si nic nepamatuje. A to nejen, že děti zabila, ale ani to, že nějaké vůbec měla. Jediné vzpomínky, které přiznala, jsou z jejího dětství. Ztrátu paměti však znalci vyloučili, žena se nejspíš snaží nejhrůznější čin svého života jednoduše vytěsnit i ze své z hlavy, nepřiznat ho sama sobě.

„Opravdu si nic nepamatuji. Je hrozné poslouchat takové věci od doby, kdy jsem se probudila v nemocnici. Celou dobu jsem se držela, ale je to opravdu hrozné, stále beru prášky," říkala v předchozích dnech plačící Romana Z.

V pátek při hodinovém vynášení rozsudku už mlčela úplně. Hustá hříva jí zakrývala zkamenělý obličej, seděla celou dobu se sepnutýma rukama v klíně a hlavou svěšenou k lavici. I verdikt vyslechla, aniž hnula brvou.

Ovšem jen zdánlivě. Když ji soudce dvakrát neúspěšně vyzval, aby povstala a k rozsudku se vyjádřila, sesunula se k zemi přímo z rukou justiční stráže, která ji na pokyn soudce zdvihla. Byla přivolána záchranka a líčení skončilo.

Otázkou je, nakolik bylo zhroucení ženy opravdové a nakolik jen sehraným divadlem. Její pád byl totiž poměrně „pomalý" a i po něm zůstala evidentně při vědomí. A po pár hodinách už mohla být  z nemocnice převezena zpátky do vazby.

„Byl to zřejmě normální kolaps z psychického vypětí, krátkodobé zhroucení," řekl  mluvčí hradecké záchranky Libor Seneta.

zpravodajové Deníku