Budova Automatických mlýnů navržená architektem Josefem Gočárem se otevře veřejnosti. Již ve čtvrtek 30. května zde bude zahájen festival Automatické kulturní mlýny, který potrvá až do 14. června. Otevřeno však nebude každý den.

Cílem festivalu je zahájit diskuzi o dalším možném obsahu a využití Gočárových mlýnů a o jejich potenciálu pro město Pardubice.

Inspirace k novému využití budovy

„Prostřednictvím několika divadelních a tanečních představení, hudebních a výtvarných performancí, přednášek a workshopů chceme inspirovat nové pohledy na možnosti využití průmyslové architektury, která pozbyla svůj původní význam. Jejich nová funkce ale musí být ekonomicky udržitelná a přinášet městu užitek, jinak je zde riziko, že areál bude chátrat," konstatoval programový ředitel Divadla 29 a dramaturg festivalu Zdeněk Závodný.

Gočárovy mlýny fungovaly 101 let, ale pak se provoz zastavil. Areál disponuje architektonickými kvalitami, které jsou v českém kontextu jedinečné, a navíc je situován v blízkosti centra Pardubic. To vše nabízí celou řadu možností pro jejich využití.

„Budova mlýnů je natolik unikátní, že patří k významným technickým památkám české architektury. Proto jsme se rozhodli v ní realizovat multižánrový festival Automatické kulturní mlýny.  Tato akce tematizuje fenomén průmyslového dědictví, podobně jako se o to zasloužily projekty v Praze nebo Ostravě," sdělil ředitel Divadla 29.

Mlýnské brány se otevřou veřejnosti

„Dříve se do mlýnů nikdo kromě zaměstnanců a pár vyvolených nedostal. Teď tomu bude jinak. Připravili jsme řadu akcí. Návštěvníci se mohou těšit na koncert zpěvačky Lenky Dusilové či skupiny Mike Parker's Unified Theory. Chybět nebudou přednášky či taneční vystoupení. Plánován je i prohlídkový okruh areálu," dodal Zdeněk Závodný.

Iveta Koubková