Zatímco v řadě měst Pardubického kraje, jako je Lanškroun, Litomyšl či Skuteč, nezůstal ani jeden hrací automat, v některých velkých městech jich jsou nadále stovky. Vyplývá to ze studie Nadačního fondu proti korupci a sdružení Naši politici.

V Pardubicích bylo k 30. listopadu loňského roku 917 hracích přístrojů, což bylo nejvíce v kraji. Jeden automat tak připadal na 98 obyvatel. V roce 2014 zastupitelé sice přijali vyhlášku omezující hazard ve městě, postihla však jen malou část heren. Nesmějí se totiž nacházet v okruhu 100 metrů od škol, což se týkalo sedmi zařízení z celkových téměř 90. Pardubice ročně získávají z hracích přístrojů asi 70 milionů.

„Rada včera schválila návrh, aby se vytvořila pracovní skupina, jež se bude zabývat omezením hazardu. Jako členy pracovní skupiny jsme navrhli po jednom zástupci z každé koaliční strany, zástupce kanceláře tajemníka, odborů školství, kultury a sportu a ekonomického a městské policie," řekl pardubický radní František Weisbauer.

V Chrudimi v současné době žádné zásadní kroky směřující k omezení hazardu neplánují. „Nepočítáme s tím, že bychom hrdinsky prováděli nějaké razantní změny jako v některých jiných městech. Pokud ale někde herna skončí s provozem, už ji neobnovujeme," uvedl starosta Chrudimi Petr Řezníček.

PŘÍSNĚJŠÍ NOVELA

Nejvíce hracích automatů v kraji v přepočtu na počet obyvatel je v Přelouči, kde na jeden automat připadá 81 obyvatel. Nachází se zde celkem 112 automatů.

Hazard radnice zatím reguluje omezením provozní doby a minimální vzdáleností provozoven od veřejných objektů. „Zpracovali jsme přísnější novelu vyhlášky, která vychází ze zákonných omezení, ale už čtvrt roku leží na ministerstvu vnitra," řekla starostka Irena Burešová. Hazardní hry ročně přinášejí do městské pokladny osm milionů korun. Radnice je využívá na podporu sportu.

NOVÉ KVÍZOMATY

Výherní automaty v minulosti zcela zmizely z některých malých měst, například z Proseče nebo Králík. V některých zařízeních je však nahradily takzvané kvízomaty, což jsou výherní automaty, které se od těch klasických liší tím, že před samotnou hrou pokládají hráčům snadné kvízové otázky. Po jejich zodpovězení však fungují jako klasický výherní loterijní automat. Případně se otázky objevují v průběhu jednotlivých kol hry znovu.