„Ten člověk byl v té chvíli už v takovém stavu, kdy mu vážným způsobem hrozily omrzliny. Rozhodli jsme se to tedy s ním zkusit a dát mu šanci,“ řekl ředitel Oblastní charity Pardubice Karel Tajovský.

Muž byl provizorně ubytován v bývalé škole v Třebosicích, kterou si charita dlouhodobě pronajala.

„Z muže se tak stal správce objektu, i když se střídavými úspěchy,“ dodal Tajovský. Daná šance ale udělala své. Nový nájemník se se svým domovem a jeho stavem nakonec nechtěl spokojit. Silně zchátralý objekt, který charitě sloužil pouze jako sklad, začal pozvolna opravovat.

„Začal drobnými pracemi, například mi vymaloval kancelář. Všechnu práci pochopitelně nedělal sám. Do obnovy se zapojilo více pracovníků, někteří i v režimu veřejně prospěšných prací,“ popisuje Tajovský přerod starého objektu ve Středisko denní odlehčovací péče Červánky u svatého Jana v Třebosicích.
„Měli jsme štěstí, že naše činnost došla ke zdárnému konci. Pomohl nám Pardubický kraj, ale i možnost čerpat nezbytně nutné finance z Evropských sociálních fondů. Bez těch bychom nemohli pokračovat. Ani bez lidí, kteří se rozhodli pomoci, ať už samotnou prací, či zkušenostmi, bychom se neobešli určitě,“ dodává ředitel pardubické Oblastní charity.