"Tato investice umožní elektrárně spalovat biopalivo, a přispět tak do portfolia obnovitelných zdrojů energie v České republice," řekl mluvčí.

Výstavba sedmého fluidního kotle, turbogenerátoru, chladící věže je první etapou, která má zejména snížit emise oxidů dusíku stanovené od roku 2016. Elektřina z obnovitelných zdrojů se loni podílela na tuzemské spotřebě ze 4,9 procenta. Česko deklarovalo, že do roku 2010 dosáhne podíl zelené elektřiny osm procent.

V kotli bude spalováno hnědé uhlí, štěpka nebo pelety a uhlí. Za rok kotel spotřebuje maximálně 300.000 tun dřevní hmoty a 100.000 tun pelet. Minimálně by měl kotel spotřebovat 124.000 tun hnědého uhlí. Uhlí a vápenec hodlá investor dopravovat výhradně po železnici. Ostatní materiál přivezou kamiony.

Z kladného stanoviska k žádosti vlivu na životní prostředí EIA vyplývá omezení příjezdu a odjezdu kamionů a osobních aut do opatovického areálu na 7400 pohybů. Jinými slovy by mělo nový kotel zásobovat 3700 aut ročně, i s víkendy to znamená navíc asi deset kamionů a aut denně.

Elektrárna má také povinnost informovat dotčené obce o množství těžkých nákladních aut, aby mohly kontrolovat povolený dopravní limit.

Odsíření spalin by se mělo docílit mletým vápencem, emise oxidů dusíku se zredukuje fluidním spalováním, udržováním nízkých teplot. Emise prachu zachytí tkaninový odlučovač.

Elektrárna loni utržila 3,6 miliardy korun, což znamená o 239 milionů korun víc než předloni. Zisk firmy vzrostl o 65 procent na 1,4 miliardy korun. Obdobný čistý zisk měla firma naposledy v roce 2003. Zisk ovlivnil prodej povolenek CO2.