VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kozy chová již řadu let, dotace ale chybí

Holice - Farmář Luboš Vohralík vyrábí z kozího mléka potraviny s označením bio. Zájemců však kvůli cenám ubývá

18.3.2008
SDÍLEJ:

Kozí farma.Foto: Marie Hasoňová

Pulty prodejců potravin dnes běžně nabízí též potraviny s označením bio. Jedná se o potraviny vyrobené z tzv. bioproduktů, surovin získaných v ekologickém zemědělství bez používání umělých hnojiv a chemických přípravků. Dané potraviny se vyznačují vysokovu kvalitou, obsahují více vitamínů a živin.

Biopotraviny produkuje na své kozí ekofarmě v Poběžovicích u Holic již řadu let i farmář Luboš Vohralík. V současné době chová více jak dvě stovky koz, které jsou živeny jen trávou, senem nebo senáží. Finančně si však musí vystačit s vlastními zdroji nebo s běžným úvěrem.

Chybí dotace

„V zahraničí jsou podobné chovy výrazně dotovány, ale u nás je situace v oblasti dotací bídná. Plošné dotace dostáváme, ale peníze z Evropské unie jsou nedostupné. Neznám kozí farmu, kterou by unie podpořila,“ uvedl našemu Deníku Luboš Vohralík a dodal, že negativní vliv má i neustálý nárůst cen například za energie. Ten se pochopitelně odráží i v cenách produktů. „Svoji klientelu máme, ale pociťujeme, že lidé začínají na potravinách šetřit. Před čtyřmi lety bylo mnohem lépe. Zůstávají nám samozřejmě fajnšmekři, ale třeba i lidé alergičtí na kravské mléko a výrobky z něj.“ Pro ně je totiž mléko koz jedinou variantou, jak si dopřát mléčné produkty. „Ve srovnání s mlékem kravským má kozí mléko jiné složení bílkovin a v zásadě je zdravější,“ vysvětlil Vohralík, jehož výrobky můžete zakoupit přímo na farmě tzv. ze dvora, ale jsou k dostání i v běžné obchodní síti.

Kozí sýr má naše rodina v oblibě

Ač jsou biopotraviny dražší než běžné potravinářské výrobky, lidé je kupuji. „Naše rodina biopotraviny do svého jídelníčku pravidelně zařazuje, ale rozhodně netvoří základ naší stravy. Spíše jsou jakýmsi doplňkem,“ řekl našemu Deníku Miloš Klikar z Holic.

„Věřím i ekologickým postupům při jejich výrobě, ale přesto se domnívám, že by lidé měli více vědět o kontrolách,“ doplnil Klikar. Problém nemá ani s cenami, u některých produktů mu totiž nepřipadají nadhodnocené. „Například u zeleniny nebo mléka cenu vůbec neřeším, samozřejmě u masa ano, tam je rozdíl markantní,“ zhodnotil.

Na otázku, zda kupuje výrobky z kozího mléka, Miloš Klikar přitakal s tím, že kozí sýr má jeho rodina ráda. (Lukáš Peška)

18.3.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Opilec v cukrárně nebyl hlídce neznámou postavou

Ilustrační snímek.

Tradiční sezemická pouť opět nabídne závody přes lávku

Fotbalové Pardubice řeší zásah v obraně

Pardubice – Prohra, vítězství, prohra. Fotbalisté Pardubic zatím v novém ročníku FNL vyhráli jen v domácím utkání nad Frýdkem-Místkem. A na svůj stadion Pod Vinicí se vrací znovu v sobotu, kdy v tradičním dopoledním termínu hostí Ústí nad Labem. 

Na poli "vyrostlo" auto. Vrak si majitel odklidil

Chvaletice - Nepojízdný vrak v poli strážníci majiteli připomněli.

Národní házená: Opatovičtí měli pevnější nervy v penaltové loterii

Opatovice nad Labem – Obhájci prvenství budou za rok zase obhajovat prvenství. Tento jednoduchý rébus „vymysleli“ národ ní házenkáři z Opatovic. Na stadiónu v Humpolci, který nese název V podhradí uspořádala zdejší Jiskra 69. ročník dvoudenního turnaje s názvem O pohár Zálesí. 

Pernštejnská Fortuna láká na Spirituál kvintet, Ivana Hlase i Ivo Jahelku

Pardubice - Už pošesté ožije pardubický zámek folkovými koncerty letního hudebního festivalu Pernštejnská Fortuna. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení