Hostem hradeckého business clubu byla europoslankyně Jana Bobošíková. Hradecký deník ji požádal o rozhovor.

Co vás zatím nejvíce zaujalo v Evropském parlamentu?

Například když nejste v Evropském parlamentu na hlasování, nedostanete peníze. Vůbec by neškodilo přenést to do českého parlamentu. Dále v Evropském parlamentu je lobbing vytažen na světlo. Kdo chce lobbovat, má šanci se veřejně registrovat, ale musí říct, za čí peníze, která osoba a v čí zájmu bude lobbovat.

Jak s odstupem času vzpomínáte na krizi v České televizi před sedmi lety, kdy se k vám někteří kolegové chovali dost nevybíravě?

Byla to pro mne velká zkušenost. Jednou věcí je, jak se ti lidé chovali ke mně. Horší bylo, jak se tehdy česká společnost zachovala k tehdejšímu generálnímu řediteli České televize Jiřímu Hodačovi. Nikdy mi nevymizí z paměti zážitek, kdy sanitka s Jiřím Hodačem, ve velmi vážném zdravotním stavu, jezdila po Praze a ve čtyřech nemocnicích ho odmítli přijmout. A to díky psychóze vyvolané redaktory České televize. Tehdy jsem si řekla, že v civilizované České republice se už nikdy nesmí opakovat, aby člověka pro jeho názory kvůli zmanipulovanému veřejnému mínění odmítli ošetřit. Tuto událost jsem považovala za největší prohru demokracie u nás od roku 1989.

Co vám říká současná česká politika?

Ještě se vrátím k televizi. Jsem přesvědčena, že neřešení problémů v tehdejší České televizi přispělo k ohnutí české společnosti do propasti korupce, hulvátství a klientelismu a také navodilo atmosféru fízlování. A současná politika? Podle mne v ní stále chybí víc slušnosti a vzájemné úcty.

Zmínila jste, že v roce 2009 vám končí mandát. Ale také generálnímu řediteli České televize Jiřímu Janečkovi. Znamená to, že byste usilovala o toto místo?

Uvažuji o tom, chci to zkusit. Obecně chci dosáhnout toho, aby veřejnoprávní média už nemohla jednostranně manipulovat lidi.