Studenti, kteří v červenci zaspali, mají možnost vydělat si i v srpnu. Personální agentury nabízí brigády na druhou půlku prázdnin.
V nabídkách pardubických agentur jsou pracovní příležitosti pro studenty dlouhodobé i jednorázové. Nejčastěji jsou to manuální práce nebo jiné nekvalifikované činnosti. Studentům se však do „špinavé práce“ příliš nechce. Naopak nejrychleji se rozeberou administrativní brigády. Podobných příležitostí se však podle pardubických personálních agentur za rok naskytne pouze několik.

Pokud chtějí studenti na brigádě uplatnit svoje znalosti ze studia nebo jiné speciální dovednosti, mají většinou smůlu. „Takových brigád je málo,“ říká Kamila Francová, vedoucí pobočky personální agentury na Palackého ulici. Kvalifikovanou práci na léto proto musí shánět jinde – nejlépe přímo ve firmě, kde by chtěli získat nějakou praxi, nebo u svých známých. Podobná místa je však potřeba shánět s předstihem – uprostřed léta většinou zbývá jen hledat v agenturách.

Podle čeho si studenti v agentuře vyberou brigádu? Podle peněz. „Studenti nechtějí brigádu pod 50 korun,“ dodává Francová. Největší výdělky mohou brigádníci čekat právě u administrativních nebo náročnějších prací, například ve stavebnictví.

„Nejnižší uzákoněná mzda pro brigádníky je 48,10 korun na hodinu,“ vysvětlila Jana Švihovská, kontaktní asistentka personální agentury na třídě Míru. Ze mzdy dále brigádník odvádí nejméně 12,5 procent na sociální a zdravotní pojištění.

Avšak ne všechny dobře placené brigády se hned rozeberou. „Poslední dobou se zdá, že se poměry trochu otočily. Práce je hodně, ale lidí málo,“ říká Švihovská. Studenty podle ní příliš neláká práce telefonních operátorů nebo brigáda sběru komunálních odpadů, i když výdělek je dobrý. Pokladní do supermarketů se také těžko hledají. „Brigádníky asi odrazuje hmotná odpovědnost,“ dodává Švihovská.

U jiných brigád mají zaměstnavatelé různé vstupní požadavky, které studenty mohou také odrazovat. Před nástupem musí například absolvovat krevní testy nebo školení, jimiž ne každý zájemce projde.