Letité spory o městské obvody a jejich podobu by podle vládnoucí koalice mohlo vyřešit místní referendum. Zastupitelé tak budou v úterý 22. ledna rozhodovat o jeho konání.
V referendu by měla padnout i otázka na vybudování spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví, proti které magistrát dlouhodobě bojuje.
Diskuze kolem zefektivnění veřejné správy města se vleče již několik let.

Co zastupitelé?

Situace však začala eskalovat po nástupu současné koalice Sdružení pro Pardubice (SPP), ČSSD, Pardubáků a TOP 09, která si optimalizaci veřejné správy dala i do svého programového prohlášení.

„Rozhodli jsme se pro formu referenda, protože je to nejdemokratičtější způsob řešení situace. Společně s otázkou obvodů chceme dát lidem také možnost vyjádřit své stanovisko ke spalovně nebezpečných odpadů v Rybitví," prohlásila primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková. Společný návrh koalice musí příští úterý schválit zastupitelstvo na svém jednání.
Pokud zastupitelé záměr referenda schválí, mohli by se občané k těmto otázkám vyjádřit ještě letos na jaře.

Hlasování v květnu?

„Březnové zastupitelstvo by mohlo rozhodnout o konkrétní podobě a vyhlásit referendum. Lidové hlasování by se mohlo uskutečnit v květnu," řekl šéf zastupitelského klubu ČSSD Jakub Rychtecký.

Město konzultuje přípravy referenda s ministerstvem vnitra, aby bylo rozhodnutí občanů pro orgány města závazné. „Aby bylo referendum platné, musí se ho zúčastnit alespoň 35 procent oprávněných osob. V prezidentských volbách jsme se přesvědčili, že pokud lidé vidí smysluplnost svého hlasování, přijdou se vyjádřit," nechala se slyšet Štěpánka Fraňková.

„Občané nejlépe vědí, zda obvody ve stávající podobě potřebují, či nikoliv. Proto jsme referendum prosazovali, dohodu s koaličními partnery velmi vítám," vyjádřil se předseda zastupitelského klubu ČSSD Jakub Rychtecký.

Levnější varianta

Největšími kritiky rozdělení města na obvody bylo před volbami sdružení Pardubáci.
„I poté, co jsme pronikli do problematiky, tak jsme kritiky městských obvodů. Referendum je možnost, jak zjistit, zda je tento názor většinový. Je to nejdemokratičtější způsob, jak o tom rozhodnout. Snad se podaří obvody nahradit nějakou ekonomičtější variantou, jako jsou třeba osadní výbory," podotkl náměstek primátorky a lídr Pardubáků František Brendl.
Náměstek Brendl se příliš neobává, že by zastupitelé vypsání referenda odmítli.

„Žádná demokratická politická strana přece nemůže mít s referendem problém. Ne᠆očekávám tedy, že se proti jeho pořádání někdo ohradí," nechal se slyšet František Brendl. Se samotným pořádáním referenda by skutečně velký problém být nemusel.

„V této chvíli zatím nemohu říci stanovisko zastupitelského klubu ODS. Osobně ale s referendem nemám problém," poznamenal šéf zastupitelů za ODS Petr Klimpl. Rozepře ale lze očekávat ohledně formulace otázky, na kterou budou občané odpovídat.

„Bude záležet na tom, jak bude otázka položena. Pokud by zněla jen: 'Chcete zachovat městské obvody?', tak by vlastně za lidi třeba v Pardubičkách nebo Nemošicích rozhodovali obyvatelé centra města," vysvětlil Petr Klimpl.

 Co spalovna?

Paradoxně větší spory než otázka na městské obvody prý může vzbudit referendum o spalovně v Rybitví.
„S tímto referendem mám trochu problém. O spalovně nebezpečných odpadů bude rozhodovat státní správa a na její rozhodování nemá referendum žádný vliv. Město Pardubice bude maximálně jedním z účastníků řízení. Ta otázka mi proto přijde populistická," konstatoval pro Deník Petr Klimpl.

„Postrádám smysluplnost referenda ohledně spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví. K této problematice se navíc již občané Pardubic několikrát vyjádřili početnou návštěvou ústního jednání v ČEZ Areně a hlavně 50 tisíci podpisy pod peticí, že si spalovnu nepřejí. Nevím tedy, co vedení města referendem sleduje, když názor svých občanů už dávno zná," řekl Deníku starosta MO VI Petr Králíček.

Zároveň dodal, že uskutečnění referenda o uspořádání města není vhodným řešením této problematiky. „Životní podmínky ve vnitřních obvodech jsou stále ještě odlišné od okrajových obvodů, a přesto nebo právě proto pravděpodobně tyto vnitřní obvody s větším počtem obyvatel rozhodnou o dalším vývoji okrajových, tzv. vesnických obvodů města."