Od března má Býšť novou starostku. Stala se jí Romana Petříková, která pro obec pracuje jako zastupitelka již od roku 2006. Zvolena byla jednohlasně. Na postu vystřídala Ladislava Mlatečka, který stál v čele Býště téměř čtrnáct let. K výměně došlo netradičně uprostřed volebního období. Do dalších komunálních voleb zbývají dva roky.

Na sociálních sítích kolují různé komentáře k odvolání dlouholetého starosty, na Facebooku vznikla i anketa, která hodnotí jeho působení v obci. Síly odpůrců i příznivců Ladislava Mlatečka jsou vyrovnané.

Drama? Ne, prý vzájemná dohoda

Oba aktéři politické výměny ale popírají, že by jejich střídání ve funkcích bylo dramatické. „Můj předchůdce je v důchodovém věku a výstavba kanalizace, která probíhá od roku 2014, kdy náročné přípravy začaly už v roce 2007, mu vzala hodně sil," vysvětlila Romana Petříková. Ve volbách v roce 2014 kandidovala jako nestraník a získala nejvíce preferenčních hlasů, proto byla zastupitelstvem na post starostky navržena.

A jaké jsou její plány do budoucna? „Rozhodně je třeba dokončit kanalizaci a zahladit stopy, které tato náročná investiční akce po sobě zanechala," zhodnotila starostka obce. Chce dál podporovat kulturu a stmelovat občany. „Býšť i její místní části se rozrůstají, rodí se zde hodně dětí, proto se určitě zaměříme na podporu aktivit pro rodiny s dětmi. Rozhodně to ale neznamená, že opomeneme občany produktivního věku a naše seniory. Musím zmínit i realizaci zahájených investičních akcí na podporu bezpečného pohybu pěších a zpomalení dopravy," dodala Romana Petříková.

Bývalý starosta Ladislav Mlateček Deníku řekl, že s ohledem na jeho věk nadešel nejvyšší čas přenechat post mladším. „Zastupitelka a členka rady Romana Petříková našla odvahu a chuť starostování převzít, takže jsem neváhal a postupně jsme vše směřovali k předání funkce," uvedl Ladislav Mlateček.

Na závěr splašková kanalizace

Jak hodnotí svých skoro čtrnáct let ve funkci? „Od roku 2002 bylo vykonáno v Býšti a místních částech Bělečko, Hoděšovice a Hrachoviště mnoho prospěšných investičních akcí – například rekonstrukce objektu Obecního úřadu Býšť včetně přístavby hasičské zbrojnice, výstavba komunikací, sociálního zařízení a márnice na hřbitově v Býšti, vybudování místních komunikací v Bělečku, výstavba dětských hřišť v Hoděšovicích, Býšti, Bělečku a Hrachovišti," vyjmenoval jen část akcí bývalý starosta a stále ještě radní obce Býšť.

Dále je hrdý na rozšíření mateřské školy o druhé oddělení a vůbec na investice do budov základní a mateřské školy. Na závěr jeho starostování se postavila také již zmiňovaná splašková kanalizace včetně čistírny odpadních vod v Býšti, Hrachovišti a Hoděšovicích, šlo o akci za 125 milionů korun.

„Funkci starosty jsem v roce 2002 převzal s finančními zůstatky ve výši 11 milionů korun a s pohledávkami ve výši 6 milionů korun. Nyní předávám funkci bez jakéhokoliv dluhu či pohledávky a se zůstatkem na účtech obce ve výši 22 milionů korun," uzavřel Ladislav Mlateček.