VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Být "u ledu" nemusí být vždy na škodu. Teď se to i hodí...

Pardubice - Ledař v pardubické ČEZ Areně Pavel Kalhous se stará o plochu v hokejové hale už 22 let

8.8.2013
SDÍLEJ:

Ledař Pavel KalhousFoto: Andrea Škrabalová

Venkovní teploty teď běžně převyšují 30 stupňů Celsia, pardubický ledař Pavel Kalhous (na snímku) se ale do práce raději obléká tepleji. Několik dní už totiž se svými kolegy připravuje ledovou plochu v ČEZ Areně.  Prý mu ale není co závidět, velké teplotní rozdíly někdy odnáší rýmou. „Když jsou taková vedra a člověk vyjde z chladu ven, tak dostane pořádnou facku. Kolega z toho mívá angíny," poznamenal Pavel Kalhous.

Čistil led Haškovi, Šejbovi i Janeckému

Vytáhlý mladý muž, který s trochou nadsázky po dvaadvaceti letech práce již patří k inventářům pardubického hokejového svatostánku, za roky svého „ledaření" upravoval led před tréninky či zápasy takovým veličinám, jako byli Hašek, Janecký, Šejba, Dopita, Hejduk a mnoho dalších. Hladce upraveným ledem pomáhal již kdysi ke vstupu do velkého hokeje žáčkům Průchovi, Rolinkovi či Hemskému…

Na ledě je zhruba pět stupňů Celsia

V ČEZ Areně je v současné době 12 až 15 stupňů Celsia, na ledové ploše je stupňů asi pět. Po setření ledu teplota klesne ještě o dalších pár stupňů. „Zkazit se na této práci snad  nic nedá, nejpracnější je jen vyměřit lajny," říká.
„Míry mám za ty roky v hlavě. Příprava ledu se vůbec nezměnila, jiná je jen technologie chlazení, dřív se chladilo na přímo, teď se využívá na chlazení lihový roztok," řekl Pavel Kalhous, který je původně vyučený zahradník. K ledařině se dostal díky svému dědečkovi, který jej brával na hokej. Nevynechali spolu žádný zápas.
Ledařina se na školách neučí, zaměstnanci si museli udělat kurz v kombinaci rolbař a strojní chlazení. Parta ledařů se pak v sezoně střídá v hale od brzkého rána až do půlnoci. Nejvíc led poničí hokejisté při trénincích.

Na přípravu máme jen 15 minut…

„Led je někdy rozbitý až na beton a pak nám nadávají, že plocha není dostatečně zalitá. Máme na přípravu ledu 15 minut, jenže nemůžeme tam dát dost vody, protože by to nestačilo zmrznout," řekl Kalhous.
Ledová plocha přijde asi na sedmdesát tisíc korun. Nejvíc v sezonní údržbě stojí energie a voda, což ročně dělá okolo šesti až sedmi milionů korun. Letos se práce na ledové ploše trochu protáhly, protože je venku horko.

Postup je lehký, 
až na to vedro

„Nedávno, když jsme začali dělat poprvé led, bylo počasí nejhorší.  Podloží chladlo z 25 stupňů zhruba tři dny. Jinak je postup jednoduchý, plocha se nabílí vápnem, druhý den se dělá základní značení a poté přijde nanášení vody. Za pár dnů je vlastně hotovo," řekl vedoucí ČEZ Areny Jiří Macháně.

Autor: ČTK, Jan Šafář

8.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ford Fiesta.
AUTOMIX.CZ
14

Dá se koupit spolehlivé auto za 50 tisíc? Tyto vozy mohou být výhrou

Hradozámecká noc na Kunětické hoře 26. 8.

Hradozámecká noc v sobotu rozsvítí i Kunětickou horu

Poslední domácí test pro hokejisty Dynama

Pardubice – V úterý přivezli ze Zlína sedmé vítězství z devíti přípravných zápasů, ve čtvrtek se představí svým příznivcům v Tipsport areně. Pardubičtí hokejisté nastoupí v 18 hodin proti Olomouci. 

„Apka“ v akci. Pomohla při simulované nehodě

Hradecko – V mobilu ji má již několik set tisíc lidí. Aplikace Záchranka pomáhá rychle přivolat záchranáře ve chvílích, kdy jde o život.Jak funguje, si včera na vlastní kůži vyzkoušelo několik dobrovolníků při simulované dopravní nehodě. 

Skupina padouchů zachraňuje svět v letním kině

Pardubice – Letní kino u Tyršových sadů dnes večer divákům nabídne americký akční snímek Sebevražedný oddíl. 

Festival vína a Vinařská noc se spojí. Na zámku bude živo

Pardubice – V pátek a sobotu se na pardubickém zámku uskuteční oblíbený festival vína. Největší změnou oproti loňskému ročníku je spojení festivalu s Vinařskou nocí. Ta se v minulých letech konala na Pernštýnském náměstí. Nyní se však obě akce propojí na zámku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení