Úterní poslední jednání pardubického zastupitelstva před komunálními volbami má na programu rekordních 43 bodů.

Hromadné prodeje na poslední chvíli?

„Nepamatuji si, že by někdy mělo jednání zastupitelstva tolik bodů na programu. Kolegům jsem radil, ať si vezmou spacák, že budeme na radnici nocovat. Je jasné, že některé body budou velmi dlouhé," řekl šéf opozičního Zastupitelského klubu ODS Petr Klimpl. „Už například bod číslo dva je toho jasným důkazem. Zpráva týkající se převodů a prodeje nemovitostí má 270 (!) stran. Listoval jsem v ní asi čtyři hodiny, než jsem došel na její konec. Mám k ní asi osm připomínek. Na něco bych se předkladatelů rád zeptal a někde bych chtěl požádat o samostatné hlasování," poznamenal Petr Klimpl.

„Zajímá mě, proč je třeba navržen prodej bývalé plochy k nástupu vojáků na Hůrkách za 15 milionů korun společnosti Pernštejn City nebo prodej pozemků na třídě Míru pod veřejnými záchodky, a to dokonce přes nesouhlas odboru hlavního městského architekta," pokračoval šéf Zastupitelského klubu ODS.

„Takovou zprávu, jakou obsahuje bod číslo dva, jsem ještě nezažil. Nevím, proč bychom najednou měli všechno na poslední chvíli prodávat," divil se Petr Klimpl.

„Úterní jednání bude spíše předvolební šarádou, kde se každý bude chtít zviditelnit," přidal se lídr kandidátky ODS do říjnových voleb Jiří Janků.

Tolik bodů jednání? Šílenost! Podraz!

„Tolik bodů programu, to je šílenost. Veřejně jsem to kritizoval, primátorka Štěpánka Fraňková se mi za to dokonce omlouvala, ale to tehdy bylo v plánu 33 bodů. Není v moci zastupitele ani celého klubu vše podrobně prostudovat," vyjádřil se pardubický zastupitel za KSČM Pavel Studnička.

„Přijde mi to nefér, beru to jako podraz. Vedení města asi chce zachránit, co se dá a vyhovět žádostem, které kde komu naslibovalo. Zřejmě hodlá na rozloučenou vytěžit maximum ze svých stávajících funkcí," dodal.

„Řada věcí, o kterých se bude jednat, by se měla nechat s klidem na nové vedení města. Jde například o záměr koupě Automatických mlýnů. Nepředpokládáme, že by se mlýny prodávaly hned dalšímu zájemci, když je město teď za 25 milionů korun nekoupí. Město by mlýny mělo podpořit, ale nejprve je potřeba mít jasný plán, co zde bude a z jakých peněz se areál bude financovat," pravil lídr kandidátky ODS do říjnových komunálních voleb Jiří Janků.

„Proto tomuto záměru říkáme v tuto chvíli ne. Před čtyřmi lety se s velkou slávou kupoval areál Tesly, všichni jsme se shodovali, jaká to bude nádhera, když bude města a dodnes pro něj nemáme smysluplné využití. U mlýnů nám nevychází ekonomika. Je potřeba areál koupit, opravit a investiční náklady jsou poměrně značné. Mlýny by se podle mých zkušeností samy neuživily, i když to tvůrci projektu Kulturfabrik tvrdí," prohlásil šéf Zastupitelského klubu ODS Petr Klimpl.

„Je zajímavé, že se na posledním jednání objevuje několik strategických dokumentů. Na strategii kultury jsou rozporuplné názory i u nás v klubu. Další pracuje s tím, že budou Pardubice stagnovat v počtu obyvatel. Obsahuje i věcné chyby a za indikátor kvality života považuje i počet vydaných tiskových zpráv o městě," uzavřel.