Dům stojí bez stavebního povolení na pozemku, který není určený k výstavbě. A změna územního plánu se nechystá. Na tiskové konferenci to uvedla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Další postup bude podle zákona

„Na toto téma jednali předsedové zastupitelských klubů a nemáme žádné informace o tom, že by na zastupitelstvu chtěl někdo předložit návrh na změnu územního plánu. Budeme tedy postupovat dle zákona," uvedla Fraňková.

Znamená to jediné – vila by měla z pozemku, který je z části vedený jako rekreační zeleň, úplně zmizet.
Podle vedení města velká část zastupitelů schvaluje postup města. Návrh na změnu územního plánu se přesto může na program zastupitelstva ještě dostat, Holečkovi by to už ale stejně nejspíš nepomohlo. Podle náměstka primátorky Martina Bílka je proces změny územního plánu zdlouhavý a v nejkratší možné době trvá jeden rok, což je příliš krátká doba, neboť o likvidaci vily už rozhodl nejvyšší správní soud a podnikateli běží lhůta na odstranění stavby.

Pokud stavebník nařízení nesplní, musí exekuci ze zákona provést město. Vlastnímu bourání bude předcházet zpracování projektu, bouracích prací, včetně rozpočtu. Náklady na tuto exekuci uhradí majitelé vily.

Miloš Holeček postavil vilu bez stavebního povolení v lokalitě Na Ležánkách nedaleko soutoku Labe a Chrudimky. Část jeho pozemku je v územním plánu Pardubic označená jako rekreační zeleň. Proto město ani nemohlo stavební povolení vydat. Luxusní dům má hodnotu zhruba deset milionů korun.