Věra z Pardubic žila se svým manželem tři roky, během kterých se jim narodily dvě děti. Pak se její muž od rodiny odstěhoval a později odjel do zahraničí. Žena ani nezná jeho aktuální adresu. Soud o výživné sice vyhrála, ale nemá ho na kom vymáhat. Výsledek je ten, že od té doby, co s otcem svých dětí nežije, od něj nedostala ani korunu.

Samoživitelek s podobným osudem jsou na Pardubicku desítky. Oblastní charita Pardubice pravidelně pomáhá asi padesáti rodinám žijícím v chudobě nebo na její hranici. Jedná se především o osamělé matky.

MALIČKOST DĚTEM PRO RADOST?

„Na spoustu věcí, které nám ostatním připadají normální, tyto rodiny nemají peníze. Je těžké žít s vědomím, že svým dětem nemohu koupit ani maličkost jen tak pro radost. Tyto matky jsou rády, když dokážou své potomky aspoň nakrmit," dodala ředitelka pardubické charity Marie Hubálková. Domnívá se, že stát je asi jediný, kdo by mohl 
z rodičů–neplatičů vymoci peníze. „To, že by dlužné alimenty mohl pečujícím rodičům zaplatit stát a sám je pak vymáhat, je teoreticky schůdná cesta. Žena sama a bez prostředků nic nevymůže, ani když vyhraje soud," uvedla ředitelka charity. Rodiny v nouzi se do péče charity dostanou většinou přes sociálně právní ochranu dětí, na kterou se matky obracejí nejčastěji prostřednictvím obecních a městských úřadů. A jaké pomoci se jim dostane? 
Z potravinové banky dostávají tyto rodiny každý měsíc balíček se základními surovinami, jako jsou například těstoviny, rýže, olej, mouka. K dispozici je jim také sociální šatník.

PŘES FACEBOOK SEŽENOU I LEDNIČKU A PRAČKU

V létě charita pravidelně pořádá sbírku školních potřeb. Pomůcky mohou lidé nosit ještě do konce prázdnin na fary v Pardubicích, Holicích, Lázních Bohdaneč, Sezemicích, Opatovicích a Horním Jelení nebo do sídla pardubické charity v ulici 
V Ráji. Pomůcky by měly být v dobrém stavu.

Potřeba jsou sešity, pera, obyčejné tužky, kružítka, temperové a vodové barvy, štětce, lepidla, nůžky. Ale vítány jsou i školní batohy, penály a kalkulačky. Celý seznam je k dispozici na internetových stránkách charity www.pardubice.charita.cz. Kromě pravidelných sbírek se pro rodiny v nouzi konají i nárazové akce prostřednictvím Facebooku charity. „Tuto sociální síť využíváme v nečekaných situacích, například když 
v některé domácnosti doslouží lednička či pračka. Většinou se prostřednictvím Facebooku podaří od někoho sehnat zdarma starší, použitý spotřebič," dodala Marie Hubálková.