Městem chemie jsou někdy označovány Pardubice. Ukazuje se však, že ubývají odborníci a zájemci o tento obor. Pardubický kraj spolu se Střední průmyslovou školou chemickou v Pardubicích se proto rozhodl hledat mladé talenty už mezi školáky základních škol. Do akce „Mladý chemik roku“ se zapojily i velké chemické podniky.

Jisté uplatnění

„Pro pořádání soutěže jsme se rozhodli proto, abychom našli mladé talenty v oboru a probudili v nich zájem o studium na naší škole. Tento obor prochází – stejně jako většina technických oborů v Čechách – krizí způsobenou odlivem zájemců, mimo jiné také kvůli příchodu slabých populačních ročníků poloviny devadesátých let. Přitom tradice a působení předních chemických výrobců v kraji dává našim absolventům velké možnosti uplatnění a rozvíjení odbornosti,“ vysvětluje Miroslava Katzerová, ředitelka Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích (SPŠCH).

Podle slov ředitelky jde také o to, aby se žáci přesvědčili, že existují i jiné cesty vzdělání než preferované všeobecné a ekonomické střední školy.
„Samozřejmě se budeme zajímat nejvíce o ty, kteří v testu prokážou největší přehled. Chceme touto formou žákům i jejich rodičům ukázat, že chemie může být zároveň užitečná i zábavná,“ dodává Katzerová.

Tento týden tak v devátých třídách základních škol Pardubicka žáci vyplňují soutěžní testy. Do projektu se přitom přihlásila většina oslovených škol – osmnáct. Počet soutěžících deváťáků přesáhl tisícovku. „Rozhodli jsme se s ředitelkou SPŠCH paní Katzerovou pro tuto formu popularizace chemie,“ říká Daniel Rubeš, personální ředitel společnosti Synthesia, a. s., která je jedním z partnerů projektu.

„Jsme moc rádi, že se připojila také Explosia s Paramem, a že máme i podporu kraje. Všem nám záleží na udržení vysoké kvality chemického vzdělávání v kraji, a to nejen z důvodů ekonomických. Studium chemie přinese výhody především samotným žákům. Naučí se poznávat a pracovat se skrytými jevy běžného života a uplatnění jejich znalostí je velmi vysoké a rozmanité.“