Incident mezi chodcem a policistou u pardubické Zelené brány vzbudil veřejnou diskuzi na téma dodržování zákona. Přestupek přecházení na červenou totiž vygradoval až k použití donucovacích prostředků.

„Zapni kameru, tohle bude výživné"

„Šli jsme s kolegou v pátek 3. dubna na Pernštýnském náměstí. Vešli jsme na přechod, když chodcům ještě svítila červená. Došli jsme asi do poloviny přechodu, když nás dostihli ostatní chodci. Za námi se ozval hlas, jestli prý máme mozek a oči. Tak jsme tomu člověku vysvětlili, že ano. Pán nás začal poučovat o tom, že se to nemá, což jsme mu potvrdili, ale vysvětlili, že spěcháme. On tvrdil, že je od policie, že se tedy máme zastavit a budeme to řešit. Já jsem řekl kolegovi, ať si zapne kameru na mobilu, že tohle bude výživné," svěřil se Deníku Pavel M.

Výzev k zastavení policisty nedbal

Policista se za přechodem pro chodce Pavlovi M. představil a legitimoval – nejprve slovně, vzápětí služebním průkazem. Dále jej jménem zákona vyzval k setrvání na místě kvůli vyřešení spáchaného přestupku policejní hlídkou.
„Řekl nám, ať jménem zákona stojíme. Já jsem mu oznámil, že stát nebudu, že jdeme na oběd, že ho nepovažuji za policistu," přiblížil další dění Pavel M.

Vzápětí začal z místa odcházet. Policista se mu v tom snažil zabránit. Nejprve slovní výzvou, později vlastním tělem. Přitom se oba muži dostali až pod Zelenou bránu.
Z videozáznamu je patrné, že policista v civilu muže opakovaně vyzývá k setrvání na místě, zatímco Pavel M. se jej snaží tělem odstrčit z cesty a obejít jej. V ten moment jej policista chytá a povalí na zem, kde jej nějakou dobu drží a poučuje o důvodech zadržení.

Na místo později přijela uniformovaná hlídka, která celý incident zaznamenala. Policista sám sepsal o zákroku úřední záznam.

„Rozčilovalo nás, že nás obtěžuje"

„My to považovali za srandu, nebrali jsme ho vážně. Spíš nás rozčilovalo, že nás obtěžuje," zdůvodňoval později své jednání Pavel M.

„Ať někdo vyšetří, jestli je toto v pořádku nebo ne, když mi chlap v kšiltovce řekne, že je od policie, jestli se takhle smí chovat," kroutil hlavou nevěřícně muž.
Policie k případu do skončení vyšetřování další informace podávat nemůže.

Oslovení policisté se ale shodli na tom, že policista přistoupil k fyzickému zákroku až ve chvíli, kdy již vyčerpal všechny jiné možnosti.

Policista už prý neměl na vybranou

„Obecně platí, že policista, který například viděl osobu při spáchání přestupku či protiprávního jednání, je oprávněn vyzvat občana k setrvání na místě. Ten člověk by v takovém případě měl uposlechnout pokynů policisty. Pokud to neudělá, je policista oprávněn tuto osobu dále zadržet," popsala běžnou praxi advokátka Dana Libochowitzová z advokátní kanceláře Jelínek a partneři.

„Pokud by dotyčný policistu neuposlechl a na místě nevytrval, dopouští se tím dalšího protiprávního jednání. Vzhledem k tomu, že se policista jasně prokázal průkazem, tedy vystupoval ve služební záležitosti, na místě došlo i k nějakému přetahování a pokusu dotyčného o útěk, jemuž policista nemohl jinak zabránit, pak se tento jeho postup dá posuzovat jako správný. Tato konkrétní situace se ale bude jistě ještě dál vyhodnocovat," prohlásila advokátka Dana Libochowitzová.
A jak celou událost viděl jeden ze svědků incidentu Branislav Štefanča?

„Šel jsem z oběda přes přechod pro chodce. Asi v půlce jsem se míjel se třemi muži, z nichž dva se spolu vzrušeně bavili o tom, že jeden z nich přešel na červenou. Přišlo mi, že je to dost emotivní výměna názorů, tak jsem na druhém straně přechodu sledoval, co se bude dít dál," vyjádřil se Branislav Štefanča.

„Když jsem zpozoroval, že mezi nimi dochází k fyzickému kontaktu, vrátil jsem se po přechodu zpět. Doběhl jsem ve chvíli, kdy už údajný policista v civilu držel muže, který přešel přechod na červenou, v klinči," poznamenal.

Svědci tvrdí: Byl to neadekvátní zákrok

„Je pravdou, že muž na červenou přešel, ale ne nijak nebezpečně a také to přiznal. Nikoho neohrozil, před tím se i rozhlédl, rozhodně nekličkoval mezi auty. Tímto způsobem zde denně přecházejí podle mého názoru desítky lidí. Myslím, že se celá situace dala řešit ze strany policisty v civilu úplně jinak," dodal svědek události, který se rozhodl raději zavolat policii.

„V tu chvíli nebylo vůbec zřejmé, že se skutečně jedná o muže zákona. On to pouze prohlašoval, ale nám, svědkům, to nijak nedokázal," podotkl Branislav Štefanča.

„Přišlo mi, že zákrok policisty byl neadekvátní. Člověk, který přecházel na červenou, byl dost tvrdě sražen k zemi, a pak několikrát prosil policistu, ať ho pustí z klinče, že nemůže dýchat. Policista to ale udělal až poté, co jsme na něj s ostatními kolemjdoucími vyvinuli určitý tlak," doplnil svědek incidentu mezi chodcem a policistou.

„Bylo mi z toho úplně špatně. Jsem pro, aby se dodržovala pravidla. Vím, že to policisté nemají lehké, ale když pán křičel, že se dusí, ať ho policista v civilu nechá být, nechápala jsem jeho reakce. Přišlo mi, že v tu chvíli byl úplně mimo. Navíc na muže zákona opravdu nevypadal. Souhlasím, že pán neměl přecházet na červenou, ale tohle byl ze strany policisty skutečně neadekvátní postup. Muž měl pak celé krvavé čelo," přidala se další svědkyně události u pardubické Zelené brány Marcela Pecháčková.⋌ (sejk, td)