Město Holice hledá cesty, jak opravit dům v Hradecké ulici, ve kterém žijí v sedmi bytech sociálně slabí. Objekt je v havarijním stavu. V současné době už město aspoň tuší, kam zhruba patnáct lidí kvůli nezbytným opravám přestěhuje – do bývalé základní umělecké školy, hned vedle jejich současného bydliště.

„Navrhneme toto řešení zastupitelům. Společné sociální zařízení v bývalé zušce je, zbývá tedy vybudovat společné sprchy a učebny se mohou proměnit v byty. Někde se budou muset dodělat rozvody vody, aby na pokojích byla aspoň umyvadla. Ale náklady by neměly být vysoké," uvedl starosta Holic Ladislav Effenberk. Ubytování ve škole bude podle jeho slov komfortnější, než je to stávající. Přesto se nájemné nezvedne. Bude se i nadále pohybovat do 55 korun za metr čtvereční za měsíc.

Plán na stavbu nových sociálních bytů na zelené louce u místní části Podlesí, radnici zhatila vlna odporu obyvatel Podlesí a Kamence. Petici proti stavbě podepsalo 150 lidí.

„Podobná ubytovna by měla zůstat v centru města, aby byli její obyvatelé pod dozorem policie i úředníků," tlumočila tehdy názor občanů Věra Horynová, organizátorka petice proti výstavbě nových sociálních bytů při výjezdu z Holic směrem na Podlesí.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se naštěstí pro Holice chystá rozšířit dotační podporu a poskytovat peníze nejen na stavbu nových sociálních bytů, ale i na opravy těch stávajících. „Doufáme, že pro příští rok už budou tyto dotace vypsané," objasnil starosta Effenberk, z čeho chce město financovat rekonstrukci zdevastovaného domu v Hradecké ulici. Během přestavby by v podkroví mohly vzniknout ještě jedna nebo dvě další bytové jednotky.

V Holicích funguje i soukromá ubytovna. Náklady na život jsou tam ale vyšší než v městských sociálních bytech.