„Půjde o přibližně pětačtyřicet tun toxických a pro životní prostředí nebezpečných látek, které specialisté roztřídili ve chvaletickém nelegálním skladu chemikálií a odpadů,“ uvedla pro náš Deník tisková mluvčí Pardubického kraje Kateřina Nohavová.

„Transport vyjede z chvaletického skladu 4. září o půlnoci a pojede na Čáslav, přes Havlíčkův Brod zamíří na dálnici D1 směrem na Brno a bude pokračovat do Olomouce, Hranic na Moravě a skončí v Ostravě. Do tamní spalovny by měl dorazit 5. září v šest hodin ráno,“ konstatoval Otakar Herberk z firmy Dekonta, která se stará o odbornou likvidaci chvaletických jedů.

„Trasu jsme volili s ohledem na plynulost a bezpečnost a také tak, aby na ní nebylo příliš podjezdů a mostů, neboť náklad je vysoký. Konvoj potřebuje jet bez problémů. Proto se volí tato delší, ale plynulejší cesta. Auta musí jet pohromadě, kolona se nesmí rozdělit,“ poznamenal tajemník Bezpečností rady Pardubického kraje Aleš Boňatovský.

Dvě nákladní soupravy se čtyřmi kontejnery budou doprovázet vozy hasičů a policie.

Pardubický kraj bude podle slov své mluvčí Kateřiny Nohavové o transportu informovat i hejtmany pěti krajů, přes které vozy projedou.

„Prostřednictvím policie jsme také požádali o zajištění hladkého a bezpečného průjezdu centrem Ostravy,“ prohlásil Otakar Herberk.

„Příjezd by se ještě měl minout s ranní špičkou,“ doufá Aleš Boňatovský.

Co tam zůstane?

Zářijový převoz toxických odpadů by měl být posledním, který z Chvaletic odjede. „Zůstanou nám tu už jen ty méně nebezpečné odpady, které budou zlikvidovány do 14. září. V tento termín se také uskuteční kontrolní den, kdybychom si měli od Dekonty převzít vyklizené haly,“ sdělil Petr Šilar, radní Pardubického kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova. Na místě podle jeho slov prozatím setrvají tzv. odorizační jednotky, které musí být kvůli zápachu zneškodněny v chladném počasí.

Více informací najdete ZDE.