Pardubický deník pro vás přichystal rubriku Váš lékař radí. Pardubičtí doktoři v ní reagují na dotazy čtenářů a čtenářek listu. Na stránkách ji najdete vždy ve středu. Dnes odpovídá šéf pardubické záchranky  MUDr. PAVEL SVOBODA¨.

Dobrý den, nejsem sportovec, jen rekreační. Před měsícem a půl po aktivnějším dni (ráno kolo, během dne pak tenis, nohejbal, volejbal a večer kolo domů) mě na zpáteční cestě píchlo v pravém koleni, pak to úplně přešlo, dojel jsem bez bolesti, ale v noci začalo bolet znovu a ráno jsem kulhal. Asi týden se již bolest zhoršuje. Děkuji za radu, kam se obrátit. Petr

„Vážený Petře, děkuji za dotaz hodný spíše vrcholového sportovce, s ohledem na Vámi popsanou výkonnostní denní dávku. Popisované problémy mohou být s největší pravděpodobností způsobeny takzvaným nitrokloubním poraněním, ať kolenních vazů, nejspíše zkřížených nebo natržením menisku, který je součástí kolenního kloubu. I s ohledem na dobu rostoucích obtíží bych nespoléhal na samoléčbu nebo léčbu klidem a navštívil bych, po doporučení praktickým lékařem, spádového ortopeda, který diagnózu a další léčebný postup s nejvyšší pravděpodobností stanoví až po krátkém operačním výkonu, artroskopii, kdy přímo zkontroluje druh a míru poranění Vašeho kolene. Do té doby bych, v zájmu prevence dalšího poničení kolenních struktur, doporučoval omezit jejich namáhání."