Pár minut po půl dvanácté se na čtvrtém nástupišti pardubického vlakového nádraží setkaly dva symboly postupné privatizace železničních tratí v České republice. Na jedné koleji stál žlutý vlak RegioJet, na druhou právě přijížděla švýcarská souprava společnosti Leo Express vyvedená ve zlatočerných barvách.

Oba soukromí vlakoví dopravci se zaměřili na poskytování co nejširších služeb na palubě svých vlaků, Leo Express má navíc proti vozům podnikatele Radima Jančury výhodu ve zcela nových vlakových soupravách.

Vnitřní portál

A na jaké novinky se tedy mohou cestující na trase Praha – Ostrava těšit s nástupem konkurence? Možnost připojení na internet či kvalitní a cenově dostupný catering již jsou na nejlukrativnější vlakové trase v České republice téměř samozřejmostí. Leo Express se ale může pochlubit i unikátním vlakovým portálem. Zatímco WiFi připojení k internetu místy zlobí, tento vnitřní portál může fungovat po celou dobu jízdy. Cestující díky tomu mohou poslouchat oblíbenou hudbu, sledovat filmy, hrát hry nebo se dívat na záběry z čelní kamery vlaku.
„Chceme, aby se lidé na palubě našich vlaků nenudili. Stejně jako u jiných služeb jsme se inspirovali u západoevropských dopravců," vysvětluje zakladatel a generální ředitel firmy Leo Express Leoš Novotný.

Výběr filmů

Vlakový intranet je celkem přehledný, při pilotním provozu si cestující zatím mohou vybírat z třiceti filmů, mezi kterými jsou třeba muzikál Mamma Mia!, česká klasika Na samotě u lesa či Oscary ověnčená Králova řeč. Postupně by se ale prý měla nabídka rozšiřovat. A to nejen u filmů, ale i u občerstvení.
„Budeme rádi, pokud nám lidé hned na začátku sdělí všechny své připomínky a podněty. Udělali jsme všechno pro to, abychom byli výborní, ale nedostatky se mohou objevit. Chceme je ale při pilotním provozu najít a odstranit," upozorňuje Leoš Novotný.

Říká se, že oblíbeným českým sportem je dostat něco zadarmo. Ani v tomhle Leo Express cestující nezklame. Stevardi nabízejí denní tisk i různé časopisy, zdarma je i půllitrová láhev vody. Ceny občerstvení jsou jinak celkem rozumné – za bagetu zaplatíte necelých 40 korun, třetinka piva vyjde na dvacku.