Výstavní a společenské centrum Ideon bude ode dneška do neděle vonět kakaovými boby. Koná se zde Čokoládový festival.

V Pardubicích jde o první akci tohoto druhu. Ale jeho pořadatel Chris Delattre už festival přivezl od roku 2012 do Zlína, Ostravy, Prahy, Plzně, Liberce, Opavy a Třince.

Netradiční pivo a víno

A na co se mohou návštěvníci těšit? „Na festivalu se podílí 25 firem a partnerů. Nejen k vidění, ale i k ochutnání zde budou čokoládové pralinky, cookies, cupcakes, makronky, ale také čokoládový kebab, ve kterém byste těžko hledali maso. Jsou to plátky čokolády v palačince," popsal Chris Delattre. Upozornil také na speciality, jakými je čokoládové pivo a víno. Právě víno s příchutí čokolády bude podle jeho slov v České republice představeno poprvé.

„Pivo je normálně hořké, až v závěru se rozvine chuť čokolády," doplnil pořadatel akce, původem Francouz, své zážitky z konzumace tohoto netradičního piva.
Na festivalu nebude chybět ani čokoládová fontána a kosmetika s vůní tohoto kakaového štěstí.

Připraven je také koutek pro děti, ve kterém si mohou vyzkoušet malování čokoládou. V muzeu čokolády se díky promítanému filmu dozvíte, jak se tato pochutina vyrábí, a můžete si prohlédnout přes dvě stovky historických obalů od čokolády.
Zajímavý zážitek nabízí i kuchyňský kout, ve kterém se budou střídat čtyři šéfkuchaři. Připravovat budou netradiční recepty. Čokoládu po᠆užijí například do těstovin, na vepřovou kotletu, sušené maso připraví nejen s čokoládou, ale i s rozinkami a citronovou solí, do dýňové polévky přidají zase bílou čokoládu.

Návštěvníkům předvedou také výrobu čokoládové pěny, pralinek či lanýžů.

„Každá kuchařská show potrvá třicet až čtyřicet minut. Lidé se budou moci šéfkuchařů ptát na cokoliv a na závěr uvařené jídlo i chutnají," vysvětlil Chris Delattre.

Důchodci a studenti mají slevu

Festival se koná v pátek od 14 do 18 hodin, v sobotu od 10 do 18 hodin a v neděli od 10 do 16 hodin. Základní vstupné činí 50 korun, děti do 6 let mají vstup na akci zdarma a studenti a důchodci platí 30 korun. „Drobný dárek si může z festivalu odnést každý. V nabídce je luxusní čokoláda a pralinky, ale i levnější výrobky, které si může dopřát každý z nás," řekl Chris Delattre.