Komunisté byli spokojení, ale neslavili

Vítězství v Pardubickém kraji sice slavili sociální demokraté, nejspokojenější ale může být KSČM. Zatímco v roce 2008 skončila čtvrtá, letos ji voliči přisoudili druhé místo. Komunistická strana obdržela téměř 19 procent hlasů a v krajském zastupitelstvu bude mít 11 zástupců.

Kdo by ale čekal bujarou oslavu, ten by byl na omylu. Již kolem osmé hodiny byl volební štáb komunistů v Pardubicích prázdný. A v neděli pak čekala nové zastupitele za KSČM pracovní schůzka.

„Výsledek v kraji považujeme za velký úspěch, je to prostě perfektní," nechal se slyšet místostarosta Dašic a předseda krajské rady KSČM Jan Foldyna.

Podle jeho slov jsou komunisté připraveni vstoupit s vítězem voleb do jednání o možné krajské koalici.

„Respektujeme ale výsledky voleb a budeme čekat, zda nás ČSSD osloví," dodal Jan Foldyna.

Podle Romana Línka jsou volby dobrým vysvědčením pro krajskou vládu

Jako úspěch hodnotí výsledky voleb Koalice pro Pardubický kraj (KPK). Není divu. Uskupení, jehož hlavním tahounem je KDU-ČSL, získalo v letošních volbách takřka 18 procent hlasů a bude tak mít deset zastupitelů.

„Když se podívám na výsledky po celé republice, tak je to úspěch. Své mandáty jsme obhájili. Myslím, že pro současnou krajskou koalici to je dobré vysvědčení od voličů," konstatoval lídr KPK a současný náměstek hejtmana Roman Línek.

Z celorepublikových výsledků už ale tak odvázaný nebyl.

„Je to varovný signál a špatné vysvědčení pro prezidenta a obě komory parlamentu. Letošní krajské volby byl ovšem takový mix krajských a celostátních témat, na rozdíl od těch předchozích, které byly především o celostátní politice," sdělil Deníku Roman Línek, který se potřetí stal nejoblíbenějším politikem v kraji. Získal bezkonkurenčně nejvíc přednostních hlasů.

„Jsme připraveni se sociální demokracií jednat o pokračování koaliční spolupráce i o případném novém koaličním partnerovi. U voličů jsme jako koalice rozhodně nepropadli a to se nestává tak často," shrnul své dojmy náměstek hejtmana.

S komunisty nebo s Línkem? Ve hře jsou obě varianty

Výsledky voleb se bedlivě sledovali také ve štábu Koalice pro Pardubický kraj

Sociální demokraté v Pardubickém kraji obhájili vítězství. Nebylo sice tak suverénní jako před čtyřmi lety, křeslo hejtmana by přesto ČSSD nemělo uniknout. Jejím lídrem byl v těchto volbách třicetiletý Martin Netolický, který má tak šanci stát se pravděpodobně nejmladším hejtmanem v republice.

„Výsledek ČSSD považuji za velký úspěch, dokázali jsme obhájit vítězství z předchozích voleb. Věřím, že voliči ocenili naši práci pro kraj," uvedl Martin Netolický.

Výrazný celorepublikový úspěch KSČM a naopak propad ODS je podle něj ukázkou toho, jaká nálada panuje mezi lidmi.

„Myslím, že komunisté dokázali získat hodně protestních hlasů. Tyto volby jsou debaklem vládních stran. Myslím ale, že v krajských volbách rozhodovaly dva faktory – celostátní i krajská témata," okomentoval výsledky voleb lídr ČSSD.

Právě na sociálních demokratech teď bude, aby iniciovali jednání o budoucí krajské vládě. O možných podobách koaliční spolupráce měl Martin Netolický jasno již krátce poté, co se dozvěděl výsledky z 95 procent volebních okrsků.

„Rýsují se tu dvě možnosti koalice. Jednou z variant je spolupráce s KSČM a Stranou práv občanů Zemanovci (SPOZ). Nebo je možné pokračovat ve stávající spolupráci s Koalicí pro Pardubický kraj a ještě přibrat SPOZ," vysvětlil Martin Netolický. Naopak spolupráci s TOP09 si prý z ideových důvodů příliš představit nedokáže.

Čekal jsem jiný výsledek, říká lídr ODS Petr Tupec

Petr TupecSvé zklamání se ani nesnažil skrývat lídr Občanské demokratické strany (ODS) a starosta Horního Jelení Petr Tupec. Jeho strana totiž v krajských volbách získala pouze necelých jedenáct procent hlasů.

„Čekal jsem jiný výsledek voleb. Je to ale referendum o současné práci vlády a voliči nejen v Pardubickém kraji podpořili levici. Vnímám to jako signál pro ODS, aby udělala revizi svých rozhodnutí a svých kroků za posledních šest let a hledala způsob, jak občany České republiky přesvědčit, že jsme schopni se očistit od afér, se kterými jsme spojováni. Vidím, že je nejvyšší čas, abychom se nad sebou zamysleli a začali pracovat v duchu myšlenek a tradic ODS," uvedl Petr Tupec.

Výsledek ODS, který je podobný téměř ve všech krajích České republiky, považuje Petr Tupec za výsledek referenda o současné vládě. „Krajské problémy to evidentně neovlivnily. Když se podívám konkrétně do Středočeského kraje, kde i přes kauzu Rath ČSSD zvítězila, je jasné, že výsledky těchto voleb krajská témata neovlivnila," řekl Petr Tupec.

Starosta Horního Jelení a lídr krajské ODS reagoval i na fakt, že v kraji se na druhém místě umístili komunisté. „Nemyslím si, že všichni, kteří volili Komunistickou stranu Čech a Moravy (KSČM), byli příznivci této strany, ale možná tento hlas použili jako jakýsi signál, že něco je špatně a že se pravice musí zamyslet nad svými kroky. Před námi je kongres a my na něm musíme zúčtovat se současným vedením a ukázat, že žádáme razantní změnu politiky ODS," vysvětlil lídr ODS pro Pardubický kraj.

Případné koalici s vítěznou stranou se Petr Tupec nebrání. „Hodlám obvolat všechny lídry stran, které se do krajského zastupitelstva dostanou. Počkám ale, kteří naši členové se dostanou do zastupitelstva a poradím se s nimi o tom. Individuální systém řízení nemá smysl. Pokud moji kolegové podají podnět k dalšímu jednání, rozhodně tato jednání povedu," uzavřel Petr Tupec. 

Zemanovci se koalici s vítěznou stranou nebrání

Zdeněk ŠtenglS výsledky krajských voleb byl spokojen místopředseda Strany práv občanů Zemanovci (SPOZ), která získala více než pět procent hlasů, Zdeněk Štengl.

„Po celé České republice už to tak slavné není. Nyní začneme pracovat na naplňování našeho programu," řekl Zdeněk Štengl.

Velký úspěch Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) se podle Zdeňka Štengla dal v krajských volbách očekávat. „Lidé zapomněli na to špatné a vzpomněli akorát na to dobré a takhle to dopadlo," konstatoval Zdeněk Štengl.

I výrazný úbytek hlasů věnovaných Občanské demokratické straně (ODS) prý bylo možné odhadnout. „Bylo to jasné už vzhledem k tomu, co teď předvádějí. V podstatě dělali dobrou kampaň pro ostatní strany," poznamenal Zdeněk Štengl.

Spolupráci s ČSSD, která volby vyhrála, jsou Zemanovci otevřeni. „Budeme spolupracovat za předpokladu, že se bude jednat o levicové strany a budou se naplňovat body našeho volebního programu, například tedy referendum o významných otázkách," uvedl Zdeněk Štengl.

Socialisté jsou spokojeni. Hlasů ale čekali více

Své prvenství v krajských volbách včera slavila Česká strana sociálně demokratická (ČSSD), která získala přes 21 procent. Radní pro školství Jana Pernicová je s výsledkem spokojena, strana však prý mohla získat hlasů více.

„Myslím si, že můžeme být spokojeni. Na rovinu však přiznávám, že jsme čekali o něco více hlasů. Chápu, že k tomu došlo hlavně kvůli neúspěchům v dopravě. V této oblasti jsme to opravdu nezvládli a to se odráží i v těchto procentech. Vzhledem k tomu, že volební období obhajujeme po druhé, tak si myslím, že je to výsledek pěkný," uvedla členka Rady Pardubického kraje zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová.

ČSSD nyní musí rozhodnout

V případě, že by strana musela utvořit koalici, však ještě není jisté, kterou stranu by do ní přizvala.

„V této chvíli opravdu nemohu říci, s kým koalici utvoříme, protože jednání teprve začnou. Nechci proto předbíhat a zveřejňovat nějaká řešení," sdělila Jana Pernicová.

Hned po ČSSD se na druhém místě umístila Komunistická strana Čech a Moravy, což však pro některé překvapením nebylo.

„Už na pořádaných mítincích bylo na lidech vidět, že jsou nespokojení. To je v podstatě jasný signál vládě, že by ve svých rozhodnutích měla postupovat zcela jinak. Lidé totiž dochází díky tomu k takovým rozhodnutím, že k volbám nepůjdou vůbec nebo volí komunisty. Právě komunisté to mají snazší už z toho důvodu, že za posledních dvacet let ve vládě nebyli, tudíž neměli ani možnost něco pokazit," konstatovala Jana Pernicová, která také nastínila hlavní body, kterými se strany budou zabývat.

„Naše strana se určitě zaměří na problémy týkající se dopravy. Prioritní bude především vytvoření takových spojů, aby se žáci do škol dostali bez problémů. Doprava se optimalizovat musí. Zabývat se budeme i školstvím v kraji. Ministerstvo školství už má údajně připravené změny ve financování a řízení krajského školství," dodala Jana Pernicová.

Zedník: „Výsledky voleb odrážejí dnešní politickou realitu"

Výsledek voleb se stal velkým překvapením i pro lídra TOP09 Jaroslava Zedníka.

„To, že se komunisté umístí na druhém místě jsem opravdu nečekal. Jinak to skončilo tak, jak předznamenal vývoj. Za naši stranu mohu říci, že jsme spokojeni. Do zastupitelstva kraje jsme se dostali, takže na výsledky koukáme spíše pozitivně už jen proto, že jsme v tomto složení kandidovali poprvé," sdělil Jaroslav Zedník, podle kterého by v případě koalice byla strana ochotná jednat s kýmkoli kromě Komunistické strany Čech a Moravy.

„S komunisty jednat nebudeme. A to, že je jejich výsledek takový jaký je, poukazuje pouze na dnešní politickou realitu," dodal člen TOP 09.

Iveta Koubková, Lenka Štěpánková, Lukáš Dubský